RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Так де ж вакцина?

В Україні вакцинація від коронавірусу повинна була стартувати 15 лютого, але нині в міністерстві називають нові дати, пояснюючи все технічними проблемами.

Коронавірус нас обігнав, але найближчим часом ми його переможемо - імунолог

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Спочатку, представляючи календарний план вакцинації населення від коронавірусу в 2021 році, чиновники запевняли, що вакцинація повинна стартувати 15 лютого. До цього часу планувалося підготувати медиків і обладнання.

Головний санлікар Віктор Ляшко заявляв, що з 15 лютого Україна очікує отримати 500 тис. доз вакцини AstraZeneka, закуплених за державні кошти через посередника Crown Agents, всього до кінця лютого Україна повинна отримати один мільйон доз вакцини AstraZeneka.

До червня 2021 року Україна щомісячно повинна отримувати по мільйону доз вакцин, з червня - по 2 мільйони на місяць. Однак вакцини в обумовлений строк не надійшли, незважаючи на те, що ще на минулому наділі глава МОЗ Максим Степанов заявляв про старт вакцинації від COVID-19 з 15 лютого.

І якщо ще вчора глава МОЗ говорив, що затримка вакцин пов'язана з технічними моментами, то сьогодні наголосив, що порушена Національним антикорупційним бюро справа щодо закупівлі вакцин проти коронавірусу є елементом інформаційної війни проти нього і ставить під загрозу постачання вакцин у країну. Міністр зазначив, що наслідки цих "нападок" стосуватимуться всіх українців, а Україна вже втрачає довіру виробників вакцин.

Нові заяви

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вакцинація від коронавірусу не розпочалася 15 лютого по незалежних від України причинах.

"Згідно з укладеними договорами мільйон доз вакцин ми очікуємо в лютому. А ще один мільйон – у березні. У нас була впевненість, що перший мільйон буде поставлений до 15 лютого і ми відразу почнемо вакцинацію. Однак виникли певні технічні проблеми логістичного характеру", - сказав він.

За словами Степанова, ці проблеми будуть вирішені в найближчі дні і вакцинація розпочнеться на цьому тижні. Він додав, що з вакцинами виробництва Phizer/BioNTech виникли "бюрократичні труднощі" за межами України, але перша партія буде складатися з 117 доз вакцин.

Крім того, Степанов заявив, що зрив вакцинації від коронавірусу в Україні відкриває шлях для російської вакцини, так як країна втрачає довіру виробників.

"Мова йде про спробу зриву кампанії щеплень в Україні. А це в свою чергу відкриває шлях для однієї вакцини, яку нам так наполегливо пропонують", - сказав міністр.

Однак він підкреслив, що російській вакцині "Супутник V" в Україні робити нічого. Степанов зазначив, що не допустить її на український ринок.

У Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я України вже подали заявку про державну реєстрацію в Україні вакцини AstraZeneca проти коронавірусу.

У ЦГЗ зазначили, що Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила вакцину AstraZeneca для екстреного застосування, тим самим дозволила використання цієї вакцини в усьому світі в рамках ініціативи COVAX.

Хто в числі перших отримає щеплення від коронавірусу

В Україні на першому етапі планується вакцинувати близько 367 тис. осіб. Вакцинацію проводитимуть спеціальні мобільні бригади.

Серед перших вакцинують:

  • працівників лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на COVID-19;
  • всіх співробітників екстреної медичної допомоги, в тому числі водіїв;
  • людей, що знаходяться в спеціалізованих установах (інтернатах, будинках для людей похилого віку тощо), а також працівників цих установ;
  • військовослужбовців, що беруть участь в операції Об'єднаних сил.

Як записатися на вакцинацію від коронавірусу

В Україні після 1 березня можна буде записатися на безкоштовну вакцинацію від COVID-19 записатися на щеплення зможуть громадяни як з груп ризику, так і всі бажаючі старше 18 років.

Громадянам з груп ризику будуть відразу призначати місце і час щеплення, інших занесуть до списку очікування. Якщо в групах ризику буде багато відмов, черга може підійти швидше.

Записатися на вакцинацію можна буде трьома способами: на спеціальному сайті, який незабаром запустить МОЗ; у свого сімейного лікаря; через гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я. Також вивчається можливість запису через додаток "Дія".

Як повідомляв "Апостроф", Міністерство охорони здоров'я України схвалило рекомендації експертів з приводу особливостей вакцинації від коронавірусу деяких категорій людей - вагітних, алергіків і інших.