RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

День державного герба: 5 цікавих фактів про головний символ України

У п'ятницю, 19 лютого, Україна відзначає День Державного Герба - саме в цей день в 1992 році Верховна Рада України затвердила тризуб як Малий Герб України, вважаючи його головним елементом Великого Державного Герба України.

"Апостроф" розповідає історію становлення символу державності України і цікаві факти про Державний Герб.

Відповідно до Постанови Верховної Ради 24 червня 1991 року (ще за існування СРСР) був оголошений відкритий конкурс щодо створення проєкту Державного Герба України. Під егідою Комісії з питань культури і духовного відродження ВР було створено робочу групу-журі з народних обранців, істориків, мистецтвознавців, музейників Для участі в конкурсі надійшло понад 200 робіт (192 із них містили зображення тризуба у різних контекстах).

Переможцем конкурсу став проект історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького. На думку Гречила, тризуб у графічній традиції періоду правління Великого князя Володимира був прийнятий не випадково, оскільки "саме за князя Володимира всі етнічні українські землі були об’єднані в одній державі", а в 1918 році тризуб також було обрано гербом УНР як символ соборності українських земель.

Цікаві факти про український символ

  • Для українців в усьому світі Тризуб символізує нерозривний зв’язок із Вітчизною. У різні періоди історії української держави Тризуб був символом боротьби за незалежність.
  • У давні часи Тризуб використовували в якості своєрідного оберега. Зображення тризуба археологи зустрічали у багатьох пам’ятках культури, датованих з I століття нашої ери.
  • Радянська тоталітарна система жорстоко карала за використання тризуба і вважала його "націоналістичним знаком".
  • Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба (сокіл, якір, символ триєдності світу).
  • За часів Київської Русі тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. Відомо, що посли київського князя Ігоря (912-945 рр.) при укладанні договорів із візантійцями мали свої печатки з тризубом. Київський князь Володимир Святославович (980-1015 рр.) карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

Як повідомляв "Апостроф", 19 листопада минулого року Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного герба України оголосив переможця. У мережі бурхливо відреагували на ескіз переможця конкурсу.