RU  UA

Кінець кнопкодавству, вакцинація Зеленського і смерть військової під Запоріжжям - головні новини 2 березня

У Верховній Раді запрацювала нова система голосування для боротьби з кнопкодавством, президент України Володимир Зеленський публічно вакцинувався від коронавірусу, а на Запорізькій АЕС застрелилася військова. Подробиці - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Кінець кнопкодавства в Раді

У Верховній Раді запрацювала сенсорна кнопка, яка має унеможливити кнопкодавство. Відтепер депутати зможуть голосувати лише за себе. До цієї технології парламент ішов більше десяти років.

Нардепи тепер будуть голосувати обома руками. Сенсорна кнопка, встановлена на робочих місцях парламентарів, зчитує відбиток пальця. Для ознайомлення з роботою нової системи депутати збиралися перед початком засідання.

За процедурою, спочатку натискається сенсорна кнопка, а потім - кнопка голосування "за", "проти" чи "утримався". Фіксація результату голосування відбувається на останній секунді.

Поштовхом для встановлення у парламенті цієї системи стало голосування за міністра освіти Сергія Шкарлета. Воно відбулося у грудні 2020 року. Тоді начебто камери зафіксували кілька випадків неперсонального голосування у сесійній залі.

Зеленський вакцинувався

Президент України Володимир Зеленський вакцинувався від коронавірусу препаратом Covishield. Після очільника держави щеплення отримав і головний санлікар країни Віктор Ляшко. Обидва чиновники зробили вакцинацію публічно.

Президент щепився у Луганській області під час робочого візиту на Донбас. Вакцинацію проводили у військовому мобільному госпіталі Сєвєродонецька.

Першу дозу препарату головний санлікар Віктор Ляшко отримав у одній із лікарень Київської області. Щеплення він також зробив публічно, аби показати, що для себе перші особи держави та посадовці окремої вакцини не завозили.

Під Запоріжжям застрелилася військова

На території Запорізької атомної електростанції застрелилася військова. Трагедія сталася після 13-ї години. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про самогубство. Що стало причиною таких дій, наразі невідомо.

У поліції кажуть, що жінка працювала військовою за контрактом. Вона заступила на несення служби та отримала вогнепальну зброю, з якої і пролунав постріл.

На місці події працює слідчо-оперативна група. Правоохоронці встановлюють коло осіб, з якими контактувала загибла, та причини інциденту.