RU  UA

Нам потрібна держава-фортеця: в Україні назвали єдиний спосіб, як вирватися з лещат Росії

Україна зможе стати сильною державою з активним національним суспільством через 15 років, коли люди з проросійськими поглядами відійдуть, а ядро будуть складати ті українці, для яких Росія є тільки державою-агресором.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповів публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников.

"Ми маємо розуміти, що наступні десятиріччя у нас пройдуть в протистоянні з Російською Федерацією. Що нам потрібно: сильні Збройні сили, сильні спеціальні служби, держава-фортеця. Головний сенс існування нашої держави - постійна оборона від можливого нападу Російської Федерації, більша частина грошей повинна вкладатися у військовий бюджет. Ідея має бути такою: сильна контрактна армія, розробка нових видів озброєння і утримання території в тому вигляді, в якому він є. Але так, щоб коли агресор вирішить на нас нападати і захопити іншу частину території, то він має зазнати таких втрат, які будуть непосильними з точки зору громадської думки - масова загибель живої сили противника", - пояснив Портников.

За його словами, суспільство повинно чітко розуміти: або ти тут живеш і воюєш, або ти звідси виїжджаєш і живеш спокійним життям в інших країнах світу.

"Або - валіза, вокзал і спокійне життя, або ти тут живеш, і розумієш, що твої діти будуть жити в кризі, в постійних втратах, у крові і в проблемах. Така доля кожного українця в найближчі 30-40 років", - зазначив журналіст.

При цьому, за словами Портникова, ми повинні створювати економічно міцну державу, як це робив, приміром, Ізраїль.

"Готовність Ізраїля себе захистити призвела до появи додаткових технологій, які можна було продавати, величезного IT-сектору, технопарків. У нас же ж держава, яка знаходиться на європейському континенті, а ментально - десь на рівні країн Азії", - пояснив Портников.

Він додав, що в Україні з роками буде ставати дедалі більше людей, для яких Росія і Москва не будуть центром цивілізації, як це ще можна спостерігати зараз.

"Людей з проросійськими поглядами буде ставати все менше, це фізіологічний процес - вони просто будуть помирати. А у молодих людей не буде ностальгії за Радянським Союзом, що є бажанням бути з Росією. Для них Москва вже не центр цивілізації - вони матимуть можливості поїхати до країн Європи. Тому динаміка є дуже позитивною для тих, хто хоче будувати український національний проект, це питання часу. 2032-2035 роки будуть найкращими для побудови української національної держави. Треба почекати 15 років і за ці роки протримати державу", - резюмував Портников.