RU  UA

Хочете вижити - реєструйтеся: в Україні розповіли про нововведення для туристів

Державна служба з надзвичайних ситуацій відкрила реєстрацію туристів, які вирушають у гори, щоб у разі необхідності громадянам змогли оперативно надати допомогу. Зареєструватися можна за телефоном, у пункті реєстрації, або ж заповнивши онлайн-форму. Крім того, рятувальники встановили спеціальні точки порятунку.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Починається сезон відпусток, а через пандемію гірська місцевість все більше приваблює українців. Утім трапляються випадки, коли ця подорож може стати останньою. Щоб цього уникнути, українські рятувальники просять туристів перед походом у гори обов'язково реєструватися.

кожного рятувального відділення, окрім міських телефонів, є ще лінія "101". Можна зателефонувати, і дівчата підкажуть куди можна звернутися, чи зареєструють ту чи іншу групу", - заявила речниця ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир в ексклюзивному коментарі Апостроф TV.

Реєстрація відкрита у чотирьох західних областях України - Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській. Свої дані можна залишиту спеціальному пункті реєстрації, а також онлайн.

Відповідна форма знаходиться на сайті рятувальників. У ній потрібно зазначити контакти учасників туристичної групи, дату виходу і повернення, а також маршрут походу.

"Якщо ви хочете більш детально дізнатися маршрут, дізнатися, яке обладнання специфічне там знадобиться, бо є скелясті місцевості, то це можуть розказати професіонали гірських пошуково-рятувальних відділень", - додала Батир.

Їхні контакти також можна знайти на сайті ДСНС. А якщо ви таки не зареєструвалися і загубилися, є шанс знайтися. Для цього розробили спеціальні точки порятунку.

"Є туристичні вказівники, точки порятунку. Якщо загубилася група туристів, і є мобільний звязок на цій ділянці, то можна зателефонувати за номером "101" чи тим, який вказаний на цій табличці, та просто повідомити її номер", - зазначила речниця ДСНС.

Рятувальники наголошують: якщо ви хочете вижити, така реєстрація обов'язкова.