RU  UA

Як дощі розоряють українських автомобілістів: найбільш часті проблеми і ціни їх усунення

Зливи, які вже декілька днів атакують Україну, не минають безслідно для українських автомобілістів. Вода може нашкодити транспорту, адже під час затоплення вулиць вона часто потрапляє не лише в салон автівок, а дістається навіть до двигуна.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News об 11:00 на Апостроф TV.

Потужні зливи за кілька днів перетворили українські міста на Венецію. Дороги по самі бордюри залила брудна вода, а потрапити на інший бік вулиці можна хіба-що на гумовому човні. Автомобілісти стали фактично заручниками негоди.

Одна поїздка під час сильної зливи може призвеcти до чималих проблем із автомобілем або навіть до капітального ремонту. Якщо в двигун потрапить вода, то цілком можливо, що своїм ходом автомобіль не виїде навіть із двору.

"Двигун може вийти із ладу, є такий гідроудар, який може просто двигун заклинити. Якщо попала в салон вода, то може вийти із ладу проводка, елементи живлення, блоки управління двигуном і автомобілем", - наголосив автомобільний експерт Дмитро Саливон.

Так званий гідроудар є найпоширенішою проблемою серед затоплених автомобілів. Вода потрапляє в двигун найчастіше через повітряний фільтр. І щоб побачити цю проблему, потрібно повністю розібрати двигун.

"Ось двигун після удару, у якого відбулася заміна. Після цього у нього розірвало гільзу, ось вона. Тобто цей двигун вже несправний", - пояснив автомеханік Дмитро Горбачов.

Покупка нового двигуна або ж його капітальний ремонт обійдеться в середньому від 15 тисяч гривень, в залежності від типу двигуна та марки автомобіля. Боїться води й коробка передач. Замінити її в автомобілі - задоволення ледь не найдорожче. Такий ремонт коштує від 50 тисяч гривень.

Значно більше проблем виникне, якщо вода потрапить на електроніку. Іноді механіки можуть місяцями шукати проблему. Через один маленький дротик може не працювати уся система.

"Абсолютно може вийти з ладу все на світі, навіть подушки безпеки. Вони можу вийти з ладу і в разі ДТП не спрацювати", - наголосив механік.

Майже в кожному автомобілі кілометри дротів та кабелів. У разі поломки перевірити потрібно кожен. Щоб автомобіль не згорів від короткого замикання, ремонт електроніки обійдеться вам від 8 тисяч гривень.

Щоб уберегти свій гаманець та автомобіль від ремонту, експерти радять не заїжджати навіть у глибоку калюжу, а якщо усі вулиці таки пливуть у воді, краще й зовсім не виганяти автомобіль із гаражу.

Тим же, хто найближчі пів року збирається купити нове авто, варто ретельно перевіряти усі деталі. Експерти не відкидають, що після підтоплення охочих позбутись автівок-потопельниць побільшає.