RU  UA

Чистота проти мистецтва: як прибиральники псували дорогі експонати на виставках

Прибиральниці арт-виставок все частіше потрапляють на перші шпальти ЗМІ. Дехто не може відрізнити мистецькі перформенси від сміття, а хтось мимоволі руйнує концепцію музейних експонатів.

Хто та як наслідив у мистецькій історії - дивіться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Ця історія могла б стати основою для трагікомедії. В італійській галереї прибиральниця виявилась далекою від сучасного мистецтва. Вона прийшла на роботу після однієї з виставок та взялася прибирати. Але, як виявилось потім, жінка перестаралася.

Картон, папір та шматочки печива вона сприйняла за непотріб і просто все викинула. Проте у смітнику виявилось не просто сміття, а експонат. Цей витвір у стилі поп-арт мав змусити людей задуматися про природу та екологію, а ще заохотити їх не смітити.

Здається, автор роботи таки потрапив у ціль, адже співробітниця клінінгової фірми вирішила навести в приміщенні ідеальний порядок. Жінка, ім'я якої не називають, передала це, як вона думала, сміття комунальникам. Дізналися про зникнення експонату лише наступного ранку від охорони.

Компанія свою співробітницю захистила, мовляв, вона просто добре працювала та навіть пообіцяла відшкодувати галереї збиток в розмірі вартості викинутих предметів. Їх суму оцінюють у 10 тисяч євро.

Та це вже не перший випадок, коли сучасне мистецтво страждає від невірної інтерпретації. Така ж ситуація сталася на виставці британської художниці Трейсі Емін. Вона представила інсталяцію під назвою “Моє ліжко”. За задумом авторки, витвір мав би відображати нову, сучасну естетику, що перетворює зовні потворні речі на предмет мистецтва.

Але високопарні мотиви трохи зіпсував глядач-перфекціоніст. Він вирішив, що ліжко зім’яли хулігани і поприбирав частину інсталяції.

Схоже сталося і з прибиральницею на одній із британських виставок. Жінка прийняла частину інсталяції Густава Мецгера за сміття. Мовляв, пакет з незрозумілим вмістом так і просився до контейнера. Тож, недовго роздумуючи, відповідальна співробітниця кинула елемент експозиції в дробарку.

Мішок вчасно витягли, тож арт-об'єкт пошкодився незначно. Сам митець не засмутився, а зібрав новий пакет.