RU  UA

Повне свавілля: названо ключові проблеми в озброєнні української армії

Відсутність військово-технічної політики, імпортні закупівлі та корупція є головними проблемами в оборонній промисловості України.

Про це в ефірі програми Security Talks з Валентином Бадраком на Апострофі TV розповів голова Національної асоціації оборонної промисловості України (NAUDI) Андрій Сенченко.

За його словами, навіть кількість грошей, яку держава може витратити на озброєння власної армії, не є головною проблемою у питаннях обороноздатності країни.

Андрій Сенченко визнав, що в Україні спостерігається нестача коштів для озброєння армії, проте на перший план виходять проблеми із замовниками.

Експерт зазначив, що до сьогоднішнього дня не визначено долю державних підприємств, оскільки існує штучне протистояння між державним та приватним сектором.

"У чому полягає проблема відносин держави із замовниками? Беремо головного замовника – Міністерство оборони України. У будь-яких відносинах, з будь-яким виробником військової техніки, озброєння чи боєприпасів працює ще відомий з радянських часів принцип "я – начальник, ти – дурень", тобто існує повне свавілля з погляду взаємин. Усі думки, які приходять у мізки чиновників Міноборони, вони потім в ультимативній формі доводять їх до виробників. Є велика нестабільність, тобто вони щось замовляють, потім відмовляються, немає жодного контракту, хоча б навіть на три роки - я вже не говорю про п'ять. Хоча у нас є проблема з боєприпасами великих калібрів. Вона настільки велика, що виходити на рівень, який потрібен за забезпеченістю власної армії, державі доведеться досить довго, можливо років десять", - продовжив Андрій Сенченко.

Глава NAUDI наголосив, що через відсутність замовлень жоден виробник не може спланувати свої власні інвестиції у виробництво і не може зібрати команду, і наступного року фахівці ризикують залишитись без роботи.

Як приклад, Андрій Сенченко навів історію, як Міноборони протягом п'яти місяців намагалося сформувати технічне завдання на ОКР "Сайгак", який мав би замінити радянські "УАЗи" в армії.

"П'ять місяців вони визначалися з тим, чого хочуть, потім затвердили підписом міністра оборони, керівника Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки, ще якихось генералів, а потім з'являється новий заступник міністра, який каже: "Та ні, це корупційна ідея, може тоді він піде до міністра оборони Тарану і скаже, що той корупціонер? І цей заступник відмовляється від розробок, які були представлені, на які витратилися кошти, і каже, що куплять автомобіль в автосалоні. Ви знаєте хоча б одну країну НАТО, де б військові їздили на автомобілі з автосалону? Але питання в тому, що шість виробників витратили кошти, щоб прийти на відкритий конкурс, а новий клерк каже: "Та ні, ніякого конкурсу не буде". А хто компенсує витрати виробникам?", - запитав Андрій Сенченко.

Експерт також зазначив, що в Україні відсутня військово-технічна політика та ситуацію посилює корупція. Більше того, як стверджує Андрій Сенченко, серйозною проблемою у питаннях озброєння української армії також є імпортні закупівлі

"Її (проблеми - ред.) не було раніше в такому масштабі, але зараз вона проявилася шалено минулого і цього року - це імпортні закупівлі. Це при тому, що наша держава може виробляти все, крім ядерної зброї і винищувачів п'ятого покоління", - резюмував Андрій Сенченко в ефірі програми Security Talks.

Також читайте матеріал "Апострофа": Щоб створити сучасну армію нам треба в п'ять разів більше грошей - Андрій Сенченко