RU  UA

Як зменшити шкідливі викиди в Україні: еколог дала пораду

Екологічні правопорушення в Україні стаються внаслідок функціонування застарілої системи документообігу та можливості видачі чиновниками дозвільних документів на викиди забруднюючих речовин підприємцям “з рук в руки”.

Про це в ефірі Апостроф LIVE на Апостроф TV розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

“В Європі доступу “руками” до видачі дозвільних документів практично нема, все в цифровому вимірі. В Україні цей шлях вже розпочато, буквально за останній рік дуже багато зроблено в Міністерстві захисту довкілля щодо цифровізації абсолютно всіх реєстрів. Проте зараз дуже часто дозволи чиновники видають на власний розсуд. Дуже часто дозвіл на викиди надається підприємству без аналізу того, чи зробило це підприємство в попередній період якісь кроки, щоб зменшити викиди – як цього вимагає законодавство. В електронному вигляді має існувати певна система обмежень - якщо хтось не виконав природоохоронні заходи і не зменшив кількість викидів - наступний дозвіл не отримає”, – розповідає Тимочко.

За її словами, наступним кроком, після створення загального реєстру, влада має зобов'язати підприємства встановлювати на кожному джерелі викидів спеціальне обладнання, яке фіксуватиме кількість виробленого забруднення.

“В електронному режимі, без рук, ніхто не прикрутить там нічого - ця інформація буде потрапляти на загальний сервер і фіксуватися. Так контролюють у Європі”, – додала Тимочко.