RU  UA

Держава має забезпечити пенсіонерам дохід: академік розповіла, що не так із пенсійною системою в Україні

Децентралізація підштовхне до реформ, місцевого економічного розвитку та покращення життя українців, але накопичувальна пенсійна система не гарантує пенсіонерам гідної оплати праці.

Про це в ефірі програми "Вересень" на Апострофі TV розповіла вчений у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці, академік Національної академії наук України Елла Лібанова.

На перший погляд, якщо керуватися логікою, може здатись, що українці погано працюють у контексті пенсійної реформи. Адже якщо людина не додає додаткової вартості до будь-якої системи розвитку, то не слід очікувати, що через 25 років їй дадуть пенсію.

Проте Лібанова стверджує, що не погоджується з цим. За її словами, однією з основних функцій держави є забезпечення доходом непрацездатних громадян України, якими мають розглядатися пенсіонери.

При цьому Лібанова підкреслила, що накопичувальна пенсійна система не може нормально працювати, якщо де-юре майже всі українці отримують зарплату, яка ненабагато перевищує "мінімалку".

"Не зовсім погоджуюсь. По-перше, якщо держава існує, то однією з її функцій має бути забезпечення непрацездатних осіб джерелами існування. Якщо ми вважаємо пенсіонерів непрацездатними, а інакше не можна, то суспільство й держава мають забезпечити їм дохід.

Цей дохід має бути невеликий - не 100–200 тисяч гривень, у солідарній системі таких пенсій не має бути. Пенсія тому й називається солідарною, тому що це солідарність між поколінням працюючих і поколінням пенсіонерів, але водночас — це солідарність між тими, хто багато все життя заробляв і тими, хто заробляв мало.

Пенсія в солідарній системі має бути не скажу, що на рівні прожиткового мінімуму, але ненабагато більша. А те, що прожитковий має бути чесний, це вже інше питання.

Якщо людина хоче собі накопичити, вона має накопичувати самостійно. Це можуть бути її власні внески, чи внески її роботодавця, якщо це прописано в трудовому контракті. Але це мають бути прямі внески людини на свій персональний рахунок. І тут скажу непопулярну річ, де працює накопичувальна система, значні пенсії отримують ті, хто багато заробляв і, відповідно, багато відкладав.

Якщо людина все своє життя сиділа на мінімалці, вона нічого не відкладе собі, хоч за допомогою роботодавця, хоч без нього. І така ситуація в усьому світі - це притаманне не тільки Україні. А от що притаманне виключно Україні — це те, що значна частина людей де-юре отримує зарплату ненабагато більшу, ніж мінімалка. Внески на пенсію сплачуються з того, що де-юре. І немає значення - це буде солідарна система, чи солідарна плюс накопичувальна. Однаково роботодавець буде сплачувати внески з того рівня, який він показує офіційно", - заявила Лібанова.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Ми хочемо, щоб корупції не було, але щоб кум усе "вирішував" - Елла Лібанова