RU  UA

Держава без територій: що не так із заявою УПЦ (МП) щодо війни в Україні

Нещодавно був скликаний Синод УПЦ Московського патріархату, на якому замість заяви про розрив зв'язку з Москвою прозвучало обвинувачення попередньої влади та ПЦУ в повномасштабній війні, розпочатій країною-агресором Росією. На думку ректора відкритого Православного університету Георгія Коваленка, така риторика є показовою - УПЦ МП намагатиметься зберігати єдність із країною-терористом РФ.

Про це священнослужитель Православної Церкви України, колишній речник предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко розповів в етері Апостроф TV.

Він трактує заяву УПЦ Московського патріархату як намагання зберегти єдність із Російською православною церквою та вважає подібні заяви із звинуваченням української влади та Православної церкви України Київського патріархату в початку повномасштабної війни цинічними. УПЦ МП вважає, що саме попередня влада та ПЦУ дали привід до жорстокого російського вторгнення.

"Що стосується реакції на заяви та вимоги священиків щодо розриву з Московським патріархатом у Москві, суду над патріархом Кирилом та ідеології "російського світу", то тут ми не бачимо нічого. Бачимо бажання скликати якісь збори. Збори – це Собор, це знаєте, як бажання спустити пар. Гаразд, ми вас зберемо і вислухаємо, а далі вирішуватимемо в тому порядку, який у нас є. Більше того, все це вирішуватиметься без натяку на те, що може змінитися канонічний статус Московського патріархату в Україні, і не йдеться про відновлення єдності з ПЦУ та вселенським православ'ям", - пояснив Коваленко.

За його словами, подібна поведінка УПЦ МП свідчить про домінування корпоративного інтересу над загальноцерковним, релігійним та державним. Водночас перше звернення церков Московського патріархату до вірян теж було неоднозначним, оскільки там йшлося про російську агресію, однак винних не називалось, ніби війна просто сама прийшла.

"Є певне загравання із нинішнім президентом. Про що це може говорити? Що Московський патріархат в Україні вже починає розуміти, що Україна перемагає, що все не так однозначно й надалі вичікувати неможливо. Тому робляться певні посили та реверанси в бік української влади. Вони говорять про те, що також виступають за збереження державності. Чомусь у ході звернення загубилася територіальна цілісність", - зазначив священник.

У той час як Московський патріархат звинувачує усіх інших у розпалюванні ворожнечі, Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті оцінила вищенаведене звернення про винних у війні як спробу розпалювання міжрелігійної ворожнечі та спроби втручатися.

"У цьому нічого нового. Московський патріархат завжди вважав себе єдиними вірними, правильними, а решту всіх зневажав. Це традиційна для Московського патріархату практика", - резюмував ректор відкритого Православного університету.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Київщині в Кагарлику заборонили діяльність УПЦ МП за ініціативою більшості мешканців громади.