RU  UA

Життя після війни: експерт пояснив, як повертати українців додому

Через війну росії проти України мільйони українців були змушені тікати за кордон. Частина з них може так і не повернутися на батьківщину, утім це багато в чому залежить від влади.

Про це заявив декан факультету історії та міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василя Стуса Юрій Теміров в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апостроф TV.

"На перевеликий жаль, якась частина українців, яка вихїхала з території України, може залишитися за кордоном. Мені важко сказати, чи в такому співвідношені у 30%, як це було з територією Донецької та Луганської областей. Справа в тому, що від української держави в тому числі буде дуже багато залежати, чи повернуться ці люди в Україну", - наголосив він.

За словами Темірова, якщо українська влада зможе показати людям чіткий план відновлення країни та що їм є місце у відродженій державі, громадяни будуть повертатися.

"Чи побачать ці люди чітке розуміння з боку української влади чітку налаштованість на практичні кроки відновлення країни? Чи зможе наша влада чітко заявити і показати, яке місце буде в цих людей в цьому процесі відновлення України? На мій погляд, дуже важливо переконати цих людей, що українська влада і надалі здатна забезпечити внутрішню стабільність в державі, забезпечити умови для відновлення і розвитку. Якщо наша влада зможе чітко показати і переконати цих людей в тому, що Україна буде відновлюватися, і що вони мають чітке місце в цій Україні, яка відроджується, я думаю, що переважна більшість людей все ж таки повернеться в Україну", - пояснив Теміров.