RU  UA

Ракетний щит України: як стримати Росію у майбутньому

Україні необхідно розвивати свій оборонно-промисловий комплекс, але ракетна програма не гарантуватиме відмови росії від повторних спроб наступу. Враховуючи ядерний потенціал ворога, ракетний щит не спрацює як зброя стримування.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апостроф TV.

"Звичайно, треба розвивати свій ОПК, але є обмеження, які треба враховувати. Нам потрібна ракетна програма, але я б про неї не говорив як про якусь зброю стримування або якийсь ракетний щит. Це не ті гасла, якими має супроводжуватися ця ракетна програма. Чому? Тому що треба зважати, в якому стані залишить цю війну росія. Вона залишиться з ядерною зброєю. Не маючи паритету в ядерних активах із противником, про якийсь ракетний щит ми розмовляти не можемо. Він не буде засобом стримування", - пояснив Сунгуровський.

За словами експерта, засобом стримування буде залишення росії без наступального потенціалу і можливості його відновлювати.

"Це буде засобом стримування. Це досягається нашою перемогою, утилізацією тієї сировини, особового складу і техніки, які заводяться в Україну. І за рахунок тих санкцій, які запроваджуються нашими західними партнерами. Насамперед, технологічних санкцій, бо якщо б у 2014 році або трохи пізніше було застосоване ембарго на будь-який імпорт будь-яких високотехнологічних товарів військового і подвійного використання, я впевнений, що або цієї війни б не сталося, або вона була б суттєво відтермінована, бо ОПК росії просто ліг би. Він не зміг би в такій кількості забезпечити ті технологічні ресурси, які потрібні для наступу", - наголосив Сунгуровський.