RU  UA

Росія знову міняє керівника вторгнення в Україну: генерал СБУ пояснив, навіщо це

У росії вчергове змінили керівника так званої "спецоперації". Замість генерала Дворнікова, якого призначили керувати російською армією в квітні, тепер командувачем окупаційними військами в Україні буде Геннадій Жидко. Подібні зміни свідчать про те, що російська армія функціонує за тоталітарними принципами, де ініцатива карається, а всі провали списують на командирів.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив генерал-майор запасу СБУ, директор Агентства з реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

"Я взагалі ніколи не чув цього прізвища. Може, він там комусь відомий з вузьких фахівців, які працюють по армії. Але це свідчить в першу чергу про те, що в росії залишаються вірними ідеям тоталітарних держав, коли у ситуації з невиконанням тих чи інших завдань вищого керівництва звинувачують командира, а не саму систему того, що відбувається на фронті. Тобто шукають винних на рівні виконавців. Це раз", - зазначив Ягун.

За словами генерал-майора запасу СБУ, в російській армії керівники не довіряють своїм підлеглим. Це може бути на руку Україні.

"По-друге, ми вчергове переконуємося, що постійне перебування на лінії вогню тих чи інших керівників підрозділів вказує на недовіру до тих, хто виконує накази. Ці накази не завжди справді доводяться навіть до нижчих ланок. Це нам у допомогу і їм на шкоду. Я сподіваюся, що ця тоталітарна система виконання і керування військами зрештою допоможе нам перемогти цю кістляву армаду, яка називає себе армією", - додав експерт.

Крім того, значна кількість російських офіцерів справді перебуває в бойових порядках просто на лінії фронту.

"Командні пункти розташовуються буквально на лінії фронту. Остання інформація була про те, що один із пунктів зараз перебуває на відстані 20 кілометрів. Навіть стара радянська артилерія може накрити цей командний пункт. Я так думаю, що вони зараз мають його змінити, враховуючи, що ця інформація стала відома в соцмережах", - продовжив генерал-майор.

Тоталітарна система управління армією дуже шкодить рашистам, оскільки вони дуже повільно реагують на зміни ситуації на передовій.

"Це все говорить про дуже просту річ: у них справді не довіряють майор - капітану, капітан - старшому лейтенанту і так далі. Вони всі мають все контролювати, починаючи від генерала і закінчуючи останнім лейтенантом, – виконання всього до крайньої коми. І ця система керування в тоталітарному війську дуже шкодить їхнім можливостям просування, військових змін ситуації на фронті. Вони дуже повільно реагують на ці зміни. В переважній більшості, для того, щоб отримати згоду на той чи інший маневр, отримують санкції ледь не з самого генерального штабу", - пояснив Ягун.

На думку експерта, такі моменти ще раз показують, що ми маємо справу з армією, яка залишилася на рівні 19-20 сторіччя. Тамтешня система дуже відрізняється від того, як функціонують українські сили.

"Там взагалі відсутня ініціатива, тому що ініціатива може каратися. І вона справді призводить до певних жертв. Це зовсім інша система, ніж в українській армії. В українській армії командир дає наказ і не контролює виконання буквально до якихось дій. Він довіряє своїм підлеглим, довіряє своїм молодшим командирам, які, реагуючі на ті чи інші зміни, ухвалюють чітке рішення. І це дозволяє нам брати участь у активній, сучасній маневреній війні та збергіати особовий склад", - резюмував Ягун.