RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як військовозобов'язаному виїхати за кордон "на" хворому родичі: пояснення юриста

За наявності родича-інваліда військовозобов'язаний має право претендувати на відстрочку від призову та перетинати кордон, як супроводжуючий. Однак це правило має нюанси.

Про це повідомляє "Адвокат права" у Telegram-каналі.

Так, до юристів звернувся чоловік, який має двох військовозобов'язаних синів і двох зятів у такому ж статусі, із запитанням, чи можуть вони всі разом перетнути кордон.

"Чоловік з інвалідністю ІІ групи, батько двох синів звернувся за консультацією до юристів щодо можливості виїзду за кордон двох своїх синів. Разом з цим чоловік, ще й як тесть, має двох зятів. Клієнта хвилювало питання чи може він вивезти за кордон всіх чотирьох хлопців, користуючись вищезгаданою підставою, оскільки, на його думку, вони не підлягають призову на військову службу під час мобілізації і можуть вільно перетинати державний кордон України", - йдеться у повідомленні.

Так, згідно Правил перетину державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року №57 (зі змінами, внесеними у зв'язку з введенням воєнного стану), однією з категорій осіб, які можуть перетинати державний кордон під час дії воєнного стану, є особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.

Однак, сам факт перебування у родинних стосунках з особою, що має інвалідність І або ІІ групи не дає право усім чотирьом родичам одночасно виїжджати за межі країни. Таке право у них є лише в статусі супроводжуючої особи, але за схемою: одна особа з інвалідністю дорівнює одній супроводжуючій особі. Окрім цього, це також не звільняє від мобілізації – право на відстрочку має право лише один із членів сім'ї.

Раніше ми писали, що робити, якщо військкомати ігнорують право на відстрочку.