RU  UA

Путін завжди переставляє місцями причини і наслідки: історик розвіяв скандальну заяву диктатора

Нова заява російського диктатора володимира путіна про те, що Україна ніколи не мала державності до приєднання до СРСР, та про передачу Донбасу України більшовиками, чого ніколи не хотіло тамтешнє населення, є типовою маніпуляцією. Український визвольний рух активно працював ще до перевороту в 1917 році, а серед мешканців Донбасу ще за 20 років до того переважало українське населення.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив історик Владлен Мараєв.

"Путін постійно переставляє причини і наслідки місцями. Більшовицька Україна була створена і певний час навіть мала незалежність, бодай формально, до входження в склад СРСР тому, що Український визвольний рух уже дуже сильно проявив себе і перед 1917 роком, і особливо в 1917 році. В 1917 році була проголошена Українська Народна Республіка зі столицею в Києві. Розуміючи потужність українського руху, більшовики і пішли на поступки українцям, намагаючись їх привабити на свій бік, а не створили для них державу, витворюючи самих українців, як це каже путін. Тобто він переставляє місцями причини і наслідки", - пояснив історик.

Що стосується заяви путіна про те, що мешканці Донбасу ще на початку ХХ століття "не хотіли приєднання" до України та весь час прагнули "повернення" до росії, то немає жодних соціологічних опитувань тих часів, які б цю думку підтверджували.

"Немає всезагальних переписів населення по Донбасу часів 1917 – 1920 років для того, аби стверджувати скільки-небудь об'єктивно, чого хотіло населення Донбасу того часу. Тобто це маніпуляція з боку путіна. Це типова маніпуляція з підміною фактів під його особисті бажання та його бачення. Ми маємо лише дані перепису населення 1897 року, за 20 років до початку революції. І вони свідчать про те, що на Донбасі чисельно переважало саме українське населення, а не російське", - резюмував Мараєв.