RU  UA

Політично Путін точно мертвий: у розвідці пояснили, чому РФ мчить у прірву на тлі успіхів ЗСУ

За провал оборони на Харківському напрямку військово-політичне командування країни-агресора відсторонило від командування Західним військовим округом генерал-лейтенанта Романа Бердникова, який керував ЗВО менше місяця.

Про це в ході спільної розмови з українським громадським активістом Андрієм Юсовим в ефірі Апостроф TV розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України.

За словами розвідника, це вже четверта "перестановка" в російському командуванні за час повномасштабного вторгнення, яка насправді нічого не змінить, оскільки нічого не змінює в структурі командування і алгоритмі прийняття рішень в російській армії.

"З самого початку авантюра Путіна приречена на поразки. І ніякі перестановки в середній ланці не вплинуть на хід подій", - висловив переконання представник ГУР МО.

У той же час, українцям безумовно хотілося б сподіватися на внутрішній конфлікт в Росії. І він відбудеться, проте навряд чи найближчим часом. Хоча й питань до глави Кремля виникає все більше. "З кожним новим успіхом українських військ авторитет Путіна падає серед військової верхівки і серед солдатів, які знаходяться на території України. Ми чуємо в перехопленнях, як вони все частіше скаржаться родичам на своє жалюгідне становище, на командирів, які їх кидають, на колосальні втрати", - розповів розвідник.

Також він зазначив, що достеменно невідомо, чи живий зараз Путін. Але є відсутність адекватної реакції на реальний стан речей. "Це говорить про те, що принаймні в політичному плані Путін точно мертвий", - заявив він.

У Росії немає незалежних медіаперсон й практично всі публічні особи працюють у зв’язку з Кремлем. Щоправда, в Кремлі є різні "вежі" і між ними часом виникають "дискусії". Наприклад, Гіркін гостро критикує Шойгу, маючи "дах" і індульгенцію від інших представників російської влади. "І з кожним успіхом України таких критиків стає все більше. Тож можливо незабаром ми побачимо, як Симоньян і Соловйов критикують "царя", - припускає розвідник.

Утім, це ще не заколот, а лише тихий стогін еліт, які намагаються натякати, що Росія йде не в тому напрямку. Проте ніхто їх не слухає і поїзд несеться до прірви, - наголосив представник ГУР МОУ.

У той же час він зазначив, що Путін боїться широкої мобілізації населення, адже це означатиме визнання того, що нічого не йде за планом і операція провалилася. Тому Кремлю залишається проводити "гібридний" рекрутинг - агітуючи в’язнів в колоніях, заохочуючи бойовиків приватних військових компаній, вербуючи представників Центральної Азії, які працюють у Москві. Ще один ресурс, - додав український розвідник, - Олександр Лукашенко, який дозволив "підбір персоналу" серед білоруських військових. Проте у РБ дуже невеликі цифри. Й усі ці дії не забезпечать результату, на який сподівається Путін, оскільки частини, які формуються, погано навчені та оснащені. "Мова йде про нові порції гарматного м’яса", - категорично висловився представник розвідки.

У Росії ще є ракети. Утім, якщо говорити про сучасні високоточні засоби на кшталт "Іскандерів" чи "Калібрів", то окупанти витратили їх занадто багато. До війни РФ могла виробляти близько 100 ракет на рік. Зараз у них такої можливості вже просто немає.

Застарілих ракет залишилося ще багато, але їхня точність набагато менша. Та й їхні запаси не безмежні. "Це примушує використовувати для враження наземних цілей ракети С-300", - зазначив представник розвідки, додавши, що насправді це стратегічно для Росії нічого не вирішує, бо влучають вони переважно по цивільним об’єктам, майже не завдаючи шкоди військовим.

На даний час Збройні сили України вже перевершують окупаційний корпус технологічно. І перевага в якості вже не компенсується російською кількістю. "Навіть невелика кількість "Хаймарсів" радикально впливає на ситуацію на фронті", - резюмував розвідник.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, чому "друга армія світу" на межі розпаду.