RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зерновий коридор: з портів України не вийшли судна із продовольством

Через вихід РФ із зернової угоди, експорт українського продовольства через Чорне море тимчасово призупинено.

Про це повідомляє Міністерство оборони Туреччини та підтверджує глава Мінінфраструктури України Олександр Кубраков.

Читайте також: Терор і шантаж мають програти: Зеленський про вихід Росії з угоди щодо зерна, відео

"Вихід суден з продовольством з портів України у зв'язку з призупиненням участі РФ у зерновій угоді поки що здійснюватись не буде", - йдеться у повідомленні турецького відомства у Twitter.

Також у відомстві додали, що глава Міноборони Туреччини Хулусі Акар почав вести переговори з міжнародними партнерами для врегулювання ситуації щодо зернової угоди.

Варто зазначити, що російський персонал продовжує перебувати у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі. У місцевих портах надалі будуть проводити огляд торговельних суден.

За інформацією Мінінфраструктури України, рух 218 суден, які повинні перевозити зерно, заблокований, тому що Україна не отримала дозволів від СКЦ на вивіз продукції безпечними коридорами та проведення інспекцій.

Міноборони Туреччини також інформує, що на даний момент:

  • 95 суден, що вже завантажили, вийшли з українських портів і очікують, коли проведуть інспекцію для відправки до кінцевого споживача;
  • 101 судно чекає на інспекцію для входу в українські порти;
  • 22 завантажені судна стоять у черзі для виходу з українських портів.

Фото: twitter.com/tcsavunma

У свою чергу, глава Мінінфраструктури України Олександр Кубраков у своєму Twitter-акаунті заявив, що судно Ikaria Angel, що має везти 40 тисяч тонн зерна до Ефіопії в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП ООН) так і не змогло 30 жовтня вийти з українського порту, як було заплановано, через дії РФ.

"Ці продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття Росією "зернового коридору" експорт неможливий", - уточнив він.

Фото: twitter.com/OlKubrakov

Нагадаємо, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та Держсекретар США Ентоні Блінкен разом з американським президентом Джо Байденом закликають Росію скасувати своє рішення про вихід із зернової угоди, яке було прийнято через атаки на кораблі Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі 29 жовтня.

Раніше ми писали, після заяв Міноборони РФ про вихід із зернової угоди через "теракт" по кораблях ЧФ у Севастопольській бухті, Туреччина в координації з ООН розпочала контакти з Росією.