RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

18 жовтня

17 жовтня

Всі новини

До 2050 року зникне 10% живності: вчені заявили про нове масове вимирання

Вчені не вперше попереджають, що внаслідок змін клімату чергового масового вимирання на Землі не уникнути. Згідно з новим дослідженням, ми вже ступили на цю слизьку доріжку і зупинити її неможливо.

Результати дослідження вчених публікує Daily Mail .

Нове дослідження під керівництвом Джованні Строна з Європейської комісії та Корі Бредшоу з Університету Фліндерс (Австралія) передбачає, що до кінця цього століття понад чверть біорізноманіття планети буде стерто з землі. У ході досліджень вчені розробили "віртуальну Землю", щоб краще зрозуміти та вивчити глобальні вимирання, які будуть викликані наступною зміною клімату.

На жаль, результати не втішні. Результати дослідження свідчать, що планета вже вступила у шосте масове вимирання, викликане діяльністю людини та зміною клімату. Підраховано, що до 2050 року зникне близько 10% всіх видів рослин та тварин, а до кінця століття ця цифра збільшиться до 27%.

За словами Бредшоу, народжені сьогодні діти, які дожили до 79 років, можуть стати свідками зникнення буквально тисяч видів рослин та тварин, від орхідей та дрібних комах до слонів та коал. Сьогодні понад 42 000 видів у світі перебувають під загрозою зникнення.

Вчені використали суперкомп'ютер для створення "віртуальної Землі". Вони внесли до бази даних понад 15 000 харчових ланцюжків, щоб передбачити долю взаємозалежних видів. По суті, дослідники створили інтерактивну карту планети, де зображено дуже похмуре майбутнє життя Землі.

Читайте також: На Марсі може бути рідка вода: вчені виявили нові докази

Дослідники вважають, що попередні оцінки траєкторій вимирання видів Землі були зовсім точними, оскільки де вони враховували спільне вимирання. Простіше кажучи, вимирання виду-жертви є первинним вимиранням, але воно також спричиняє вимирання хижака, що залежить від присутності видобутку.

Сьогодні спільне вимирання визнано однією з основних причин втрати глобального біорізноманіття, що посилюється зміною клімату. Суперкомп'ютерна модель показала споріднені види, а потім застосувала до них зміни клімату та землекористування, щоб передбачити майбутнє планети.

Дослідники зазначають, що їхня модель не створює точну копію Землі, а створює "екологічно схожу планету". За словами Строна, вчені заселили віртуальний світ з нуля та нанесли на карту долю тисяч видів у всьому світі, щоб визначити ймовірність переломних моментів у реальному світі.

У ході дослідження вчені змогли оцінити адаптацію до різних кліматичних сценаріїв, а потім пов'язати їх з іншими факторами, щоб передбачити можливе масове вимирання. Дослідники розглянули кілька можливих сценаріїв. Наприклад, у середньому сценарії глобальні втрати різноманітності становитимуть близько 6% до 2050 року та досягнуть 13% до кінця століття. Однак за найгіршим сценарієм ми прогнозуємо, що через 30 років ми втратимо близько 10% всього живого, а до кінця століття ця цифра досягне 27%.

Вчені зазначають, що найгірший сценарій може бути неминучим для всього живого на планеті — наша доля вирішиться протягом кількох десятиліть.

Раніше ми розповідали, що через зміни у кліматі в Африці може зникнути єдиний льодовик.