RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Повістка - не обов'язково поїздка на фронт: навіщо в Україні частіше роздають "запрошення" у військкомат

Україні для формування мобілізаційного резерву потрібно мати актуальні облікові дані про військовозобов'язаних, які мають звичку не оновлювати інформацію про себе у військкоматах. У зв'язку з цим українці частіше спостерігають так звані "вуличні рейди".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У грудні 2022 року міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповідав, що немає необхідності видавати повістки на блокпостах, оскільки до лав ЗСУ хочуть потрапити чимало добровольців.

Читайте також: Як можуть викликати у військкомат в Україні: чи є альтернативи повісткам і наскільки вони законні

"Зараз у нас багато добровольців, які приходять до центрів комплектування та соціальної підтримки та призиваються до лав ЗСУ", - підтвердив спікер пресслужби Генштабу ЗСУ Юзеф Венскович.

Однак уже в середині грудня українці почали активно публікувати фото, що представники військкоматів разом із правоохоронцями проводять "вуличні рейди" і виписують запрошення до ТЦКСП.

Таку поведінку військкоматів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач пояснив тим, що Україна повинна знати свій реальний мобілізаційний резерв, а для цього потрібно мати актуальні дані про військовозобов'язаних громадян.

Як відомо, українці вкрай рідко самостійно повідомляють військкоматам про зміну облікових даних: освіту, місце проживання, народження дітей тощо.

"Якби військовозобов'язані самі подавали оновлені дані до територіальних центрів, ніхто не ловив би їх на вулицях", - наголосив Горбач.

У зв'язку з цим співробітники військкоматів активно з'являються у людних місцях і виписують повістки для чоловіків, щоб ті прийшли до ТЦКСП і уточнили свої облікові дані.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Роздача повісток на вулицях: що насправді хочуть військкомати від українців