RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Відстрочка від мобілізації: що робити переселенцю з дитиною-інвалідом

В Україні діє режим загальної мобілізації, але чоловіки, у яких у сім'ї є неповнолітня дитина з інвалідністю можуть бути мобілізовані лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання.

Про це розповів юрист Дмитро Дончак, повідомляє b2bconsult.

Так, до нього звернувся чоловік-переселенець, який має дев'ятирічну дитину-аутиста, з порадою, як йому краще вчинити, щоб закрити питання з відстрочкою від мобілізації. Зокрема, його цікавило, в який військкомат піти: за місцем прописки чи проживання, щоб отримати відстрочку у найкоротші терміни та з мінімальними фінансовими втратами.

Читайте також: Від повістки на вулиці можна відмовитися, якщо знати деякі нюанси

За словами адвоката, відстрочка - це не якийсь "дозвіл" військкомату на підставі поданих документів, як багато хто помилково вважає. Сама наявність дитини-інваліда автоматично звільняє людину від мобілізації, а відвідування військкомату необхідне лише для підтвердження цієї відстрочки.

Адвокат наголосив, що документи при цьому можна подати як у старому ТЦК, так і у новому. Це необхідно зробити лише особисто. При цьому дійсно існує ймовірність отримання штрафу у військкоматі за місцем проживання на суму від 510 до 850 грн, проте на практиці зазвичай все обходиться без цього.

"Тому, якщо вибирати між одним із двох ТЦК, то краще подати документи до нового. Вас поставлять на облік, а заразом і проведуть медогляд (ВЛК), оскільки попри наявність відстрочки, Ви все одно залишаєтеся військовозобов'язаним, і тому повинні виконувати всі вимоги військкомату", - підкреслив юрист.

Документи, які потрібно пред'явити до ТЦК:

  • військово-обліковий документ (військовий квиток чи тимчасове посвідчення);
  • паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • документи, що підтверджують інвалідність дитини.

Раніше ми писали, що треба знати, якщо вам не вручили повістку.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.