RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Тяжкі бої за Донбас та напруженість на Півдні: свіжі карти війни в Україні

У Бахмуті і Соледарі тривають важкі бої, а в Запорізькій області окупанти, ймовірно, готуються до оборони.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у свіжому зведенні.

Росіяни продовжували обмежені контратаки, намагаючись відновити втрачені позиції поблизу Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 січня, показують, що російські війська трохи просунулися на південь від Площанки (17 км на північний захід від Кремінної).

Глава Луганської області Сергій Гайдай заявив, що хоча російські війська спробували контратакувати біля Кремінної, найближчим часом вони навряд чи розпочнуть контрнаступ у цьому районі.

Опубліковані 17 січня кадри з геолокацією свідчать про те, що російські сили переміщують резерви та військову техніку в район Сєвєродонецька (15 км на південний схід від Кремінної).

Ситуація на Донбасі

18 січня окупанти продовжували наступальні операції навколо Соледара. Міністерство оборони Британії повідомило, що українські сили вийшли із Соледара до кінця 16 січня і продовжують оборону від російських сил на околицях населеного пункту.

18 січня росіяни також продовжили наступальні дії навколо Бахмута. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські штурми у самого Бахмута та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Продовжили наступальні дії окупанти й у районі міст Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що українські війська відобразили наступ росіян за 32 км на південний захід від Авдіївки в районах Водяного, Невельського, Мар'їнки та Побєди.

Читайте також: Росія має програти: канцлер Німеччини назвав єдину умову для завершення війни в Україні

"Південна вісь"

Російські війська зосереджені у Запорізькій області, можливо для проведення великих оборонних чи наступальних зусиль. Вони перевозять великі колони військового персоналу, обладнання та оборонних укріплень уздовж критичних логістичних ліній по всій Запорізькій області.

"Поки незрозуміло, які зусилля російські війська мають на меті підтримувати, зосереджуючись у Запорізькій області. Однак окупаційний голова Запорізької області Євген Балицький 13 січня заявив, що нові проросійські добровольці з Сербії прибули до Запорізької області, щоб "захищати лінію фронту", припускаючи, що війська, можливо, готуються до оборони", - зазначили аналітики.

Російські збройні сили все частіше використовують запальні боєприпаси для ударів на півдні України, що підтверджує нещодавню оцінку ISW про те, що російські збройні сили, ймовірно, зіткнуться з нестачею звичайних артилерійських снарядів.

18 січня окупанти продовжували оборонятися на східному (лівому) березі Херсонської області. Також вони продовжують обстріл районів на західному (правому) березі Херсонської області, включаючи Херсон та його околиці.

Ключові висновки

  • Промова президента Росії Володимира Путіна, присвячена пам'яті блокади Ленінграда, як і раніше, свідчить про те, що Путін не впевнений у своїй здатності суттєво впливати на російський інформаційний простір.
  • Промова Путіна, ймовірно, є частиною більш масштабної інформаційної спроби включити "спеціальну військову операцію" у більш масштабні російські національні міфи про "Велику Вітчизняну війну" (Другу світову війну), щоб посилити російську підтримку затяжної війни та мобілізації.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров доповнив ці зусилля, спрямовані на посилення підтримки Росією війни, що триває, недвозначно і сміхотворно заявивши, що Україна і Захід мають на меті геноцид російського народу.
  • Путін продовжує зусилля щодо активізації оборонно-промислової бази Росії для підтримки тривалої війни в Україні.
  • Путін та Лавров продовжують заперечувати суверенітет України та категорично відмовляються від прямих переговорів з Україною.
  • Фінансист групи Вагнер Євген Пригожин стає дедалі нахабнішим у своїх словесних нападках на Міноборони Росії та Кремль.
  • Пригожин та інші відомі в Росії люди створюють новий простір для критики президента Росії Володимира Путіна, не побоюючись відплати.
  • Російські війська продовжували обмежені контратаки, щоб повернути втрачені позиції у Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні операції в районі Соледара, Бахмута, Авдіївки та Донецька.
  • Міноборони Росії продовжує спроби применшити роль групи Вагнера у заявлених тактичних здобутках у районі Соледара.
  • Українські офіційні особи вказали, що російські сили концентруються у Запорізькій області, можливо, для масштабних оборонних чи наступальних дій.
  • Все ширше використання російськими військами запальних боєприпасів для завдання звичайних ударів на півдні України підтверджує нещодавню оцінку ISW про те, що російські сили, ймовірно, зіткнуться з нестачею звичайних артилерійських снарядів.
  • Українські та російські джерела продовжували вказувати на те, що російська влада, ймовірно, готується до другої хвилі мобілізації.

Раніше "Апостроф" розповідав, що може отримати Україна у новому пакеті військової допомоги від СШАна 2,6 мільярда доларів.