RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Маскують міни під іграшки: РФ продовжує нахабно порушувати правила ведення війни

Російські окупанти масово й хаотично мінують місцевість, інфраструктуру, житлові приміщення мінами та саморобними вибуховими пристроями, які призначені саме для мінного тероризму проти цивільних, зокрема, росіяни ховають міни навіть у дитячих іграшках, порушуючи підписану Росією Конвенцію "Про конкретні види звичайної зброї".

Про численні порушення російськими окупантами правил ведення війни розповів представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ старший лейтенант Андрій Рудик, передає "Інформаційний спротив".

Як росіяни використовують мінний тероризм проти українців

Читайте також: В Україні з'явилася мапа вибухонебезпечних територій: де дивитись

Ворог вдається до мінування предметів кухонного побуту, дитячих іграшок, продуктів харчування, а також застосовує різні типи мін, щоб унеможливити розмінування. До того ж країна-агресорка Росія серійно й у промислових масштабах випускає міни-пастки, їх ще називають звані "міни-сюрпризи", призначені для мінування побутових предметів, що підтверджує антигуманну політику країни-терористки.

Фото: Володимир Патола

Фото: Володимир Патола

Разом з цим варто зауважити, що бойова ефективність мін, захованих у побутових предметах чи іграшках, для застосування проти Сил оборони - мізерна, оскільки це не зброя, а лише засіб терору, який діє в основному проти мирного населення.

Як не стати жертвою мінного тероризму російського війська

Правила, яких радять дотримуватися представники Центру дослідження трофейного та перспективного озброєння:

  • будьте обережні й обачні, особливо на деокупованих територіях та тих, де велися бойові дії, оскільки там росіяни могли залишити "міни-сюрпризи";
  • не наближайтеся до різноманітних предметів, гаджетів, іграшок, зброї чи спорядження, якщо ви наштовхнулися на них без їхнього власника у нетиповому місці.
  • не намагайтеся знешкодити вибухівку самостійно, натомість залишіть місцевіть з мінами тим шляхом, яким прийшли, позначте місце добре видимим контрастним предметом та повідомте про це представників ДСНС або поліцію;
  • пам'ятайте, що багато вибухових пристроїв, зокрема касетні, не виглядають як зброя, тому навіть за найменших сумнівів слід викликати фахівців.

"Багато видів російських мін – касетні. Вони встановлюються автоматично, за допомогою спеціальних пристроїв, у кількості від декількох одиниць до декількох десятків. Якщо у Вас з’явилася підозра, що невідомий предмет може бути вибуховим пристроєм, – поряд можливо знаходяться інші джерела небезпеки. Механізми підриву можуть бути оснащені найрізноманітнішими сенсорами (натиску, натягу, світла, вібрації тощо). Деякі з мін мають механізм самознищення і можуть вибухнути у будь-який момент, навіть якщо Ви ніяк з ними не взаємодієте", - додали у виданні.

Фото: Володимир Патола

Фото: Володимир Патола

Як постраждала Україна від мінного тероризму Росії

Унаслідок російської агресії, яка триває з 2014 року, Україна перебуває на перших місцях за обсягом замінованої території. Країна-терористка Росія регулярно порушує правила ведення війни, навмисно встановлючи міни там, де від постраждає саме цивільне населення.

Лише за офіційно підтвердженою інформацією від представника Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковника Євгенія Зубаревського, від інцидентів, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами, загинули 172 особи, серед яких 21 дитина. Ще 374 особи отримали поранення, з них - 45 дітей. І 35% від усіх цих інцидентів спричинені мінами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що під Києвом показали новітні технології розмінування.