RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Дострокова демобілізація: кому ще хочуть дозволити звільнятися за станом здоров'я

Продовжується повномасштабна війна з російськими окупантами, під час якої можуть бути мобілізовані навіть обмежено придатні до служби, а народні депутати хочуть дозволити звільнятися за станом здоров'я військовим з інвалідністю І чи ІІ групи.

Відповідний законопроект №8412 зареєстровано у Верховній Раді.

"Багато військовослужбовців звертаються до керівництва з проханням звільнити їх з військової служби у зв'язку з наявністю інвалідності та фактичною неможливістю виконувати службові обов'язки. Однак з урахуванням відсутності правових підстав отримують відмову", - йдеться у пояснювальній записці.

Люди з інвалідністю мають право взагалі не бути призвані на військову службу під час мобілізації, але можливість демобілізації з цієї причини для них не передбачено. Проект закону стосується як людей, які пішли воювати добровольцями вже маючи інвалідність, так і тих, хто отримав її безпосередньо під час війни.

Читайте також: Показав документ - повістку не отримав: у якому разі чоловікам не вручають "квиток" у військкомат

Наразі ця категорія може бути звільнена лише на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з обліку, але такого критерію як інвалідність немає, пише zaborona.com.

До так званого розкладу хвороб включено лише захворювання, які можуть бути причиною інвалідності, але з більшості з них у воєнний час людина придатна для служби. Тому цю норму фактично пропонується доповнити уточненням, що під час воєнного стану наявність інвалідності І чи ІІ групи є достатньою самостійною підставою, за умови, що захисник не бажає залишитись у строю.

Як повідомляв "Апостроф", майор ЗСУ Олександр Мельничук в Управлінні стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ пояснив, чому в Україні посилили мобілізацію.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.