RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

День солідарності жінок: міфи, легенди та цікаві факти про 8 березня

Міжнародний жіночий день, якій традиційно відзначають 8 березня, серед більшості асоціюється зі "святом весни і краси", але нічого спільного з жіночістю це свято не має.

"Апостроф" пише, як виник цей день, чому його святкують 8 березня та до чого тут Клара Цеткін.

За офіційною версією, це свято виникло після т.зв. "маршу порожніх каструль", який провели у 1857 році текстильниці міста Нью-Йорк, які вимагали таким чином скорочення свого робочого дня з 16 до 10 годин та рівні з чоловіками умови оплати праці. Мітингувальниці вимагали також наділити жінок виборчим правом.

Читайте: Хочу танк - у господарстві знадобиться: яскраві меми та фотожаби про 8 березня

Деякі дотримуються думки, що у мітингах брали участь не робітниці, а представниці "найдавнішої професії", які таким чином вимагали виплатити зарплату матросам, які начебто хотіли користуватися їхніми послугами, але не могли заплатити повіям через відсутність грошей.

У 1908 році у Америці соціал-демократична жіноча організація вивела на протести 15 тисяч жінок, які також вимагали рівності з чоловіками, скорочення робочого дня, підвищення оплати жіночої праці і отримання права голосу на виборах.

Наступного року з вимогою заснувати "жіноче свято" виступила німецька комуністка Клара Цеткін. На форумі жінок у Копенгагені вона звернулася до міжнародного співтовариства з відповідним зверненням щодо впровадження Міжнародного жіночого дня, аби жінки могли проводити мітинги задля привернення уваги громадськості до своїх проблем.

І у 1911 році Міжнародний жіночий день вже відзначали в багатьох країнах Європи, а у 1917 році жінки навіть отримали виборче право в Австралії, Новій Зеландії, Данії та Норвегії.

У СРСР 8 березня стало офіційним святом в 1921 році, причому офіційний вихідний було введено лише в 1966 році.

Деякі історики вважають, що 8 березня виникло як політична кампанія соціал-демократів та комуністичний пережиток, але насправді це свято до комунізму має ніякого відношення, бо у 1975 ООН визнало 8 березня як День боротьби за права жінок.

У пострадянських країнах цей день став звичайним "Жіночим днем", у який заведено дарувати жінкам квіти чи якісь подарунки. У більшості країн СРСР цей день залишається вихідним, крім Латвії, Литви та Естонії. Міжнародний жіночий день на рівні національного свята відзначають в Анголі, Гвінеї-Бісау, Замбії, Камбоджі, Кенії, КНДР, Мадагаскарі, Монголії, Уганді та Еритреї.

Нагадаємо, "Апостроф" приготував декілька тостів для тих, хто відзначатиме 8 березня за святковим столом, вітаючи жінок.