RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

"Нравіться - нє нравіться": реакція українців на арешт Путіна

В Україні політики бурхливо відреагували на ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна у зв'язку з підозрою у скоєнні воєнних злочинів, що видав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня.

"Апостроф" зібрав найважливіші реакції на таке рішення.

Читайте також: Путін потрапив під суд за злочини проти дітей: нові деталі

Зокрема, український парламент наголосив, що завдяки цьому справедливість буде відновлено, а міжнародні злочинці та викрадачі українських дітей будуть притягнуті до відповідальності.

"У Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента росії путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента рф у справах дитини... Справедливість буде відновлено! Міжнародних злочинців та викрадачів українських дітей - покарано!", - йдеться у повідомленні.

Там опублікували красномовну ілюстрацію.

Рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт Путіна привітав голова українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба. Він теж висловив сподівання, що міжнародні злочинці будуть притягнуті до відповідальності.

"Колеса правосуддя обертаються: Я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової у зв'язку з насильницькою передачею українських дітей", - написав міністр у Twitter.

Прокоментувала рішення Гааги і співголова фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко. Вона заявила, що тепер російському президенту світить "залізна завіса" на політичній арені. Геращенко переконана, що Путін і його оточення відповідатимуть за агресію і геноцид українців.

"Путін тепер за залізною завісою до кінця свого нікчемного життя. Як пацюк в кремлівській норі, він не зможе виїхати нікуди, окрім Мінська і інших тоталітарних столиць. Адже ордер на затримання воєнного злочинця від МКС означає, що кожна цивілізована країна має його затримати і передати в Гаагу. Рано чи пізно Путін опиниться в Гаазі. Ми всі чекаємо цієї миті і наближаємо її кожен на своєму місці. Наступний етап має бути створення спеціального міжнародного трибуналу", - повідомила вона у Telegram.

Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк уточнила, що ордер означає наступне:

  • президент РФ Володимир Путін став офіційно підозрюваний у воєнному злочині;
  • підозру у незаконному переміщенні, тобто, викраденні українських дітей під час повномасштабного вторгнення в Україну;
  • Путін став практично невиїзним, оскільки тепер його можуть арештувати на території країн, які ратифікували Римський статут, тобто приблизно до 120 держав світу;
  • це не кінець процесу, а тільки початок - Україна тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом. Ухвалені необхідні зміни до законодавства, які дозволили Офісу Прокурора МКС повноцінно здійснювати розслідування в Україні. Тобто, викрадення дітей стане першим, але не останнім епізодом переслідування.

"Ті, хто виступав за "збереження обличчя Путіна", можуть більше не турбуватися - зберегти вже не вдасться. Кожен, хто скоїв злочин проти України, понесе відповідальність, незалежно від посади, віку чи виразу обличчя на момент арешту", - написала вона у Telegram.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав ордер Гааги вагомим кроком до справедливості.

"Саме путін відповідальний за цей та інші злочини агресії. Очільник держави-терориста має обов'язково постати в суді та відповісти за всі скоєні злочини проти України", - зазначив він.

Лідер партії "Європейська Солідарність" та п’ятий президент України Петро Порошенко був лаконічним. Він повторив слова російського президента перед повномасштабним військовим вторгненням в Україну.

"Виїзний лише в Гаагу: "нравіться нє нравіться, тєрпі…", - повідомив він Telegram.

Нагадаємо, раніше Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом.

Це вам може бути цікаво:

Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців: що відомо про їх долю

Дитячий табір у Криму відмовився повернути дитину до Херсона: що відомо