RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Хто вигадав перехід на літній та зимовий час: цікаві факти

В Україні, як і в багатьох країнах світу, двічі на рік стрілку годинника переводять то вперед, то назад, змінюючи час на "літній" або "зимовий". Основна причина таких змін - тривалість світлового дня.

Про цікаві факти щодо переведення годинника розповідає "Апостроф".

Вперше ідея про перехід на літній час з'явилася у видатного американського політика, вченого та винахідника Бенджаміна Франкліна, коли він був на посаді американського посла в Парижі у квітні 1784 року, в есе "Економічний проект".

Читайте також: Перехід на літній час: як перевести годинник на Android та iOS

Франклін був людиною ощадливою, тому намагався якомога менше використовувати свічок і якомога більше встигати робити, коли на вулиці ще світло. Пізніше він порахував, що 100 тисяч паризьких сімей випалюють приблизно 0,2 кг свічок на годину протягом семи годин на добу. Таким чином, вигода від переведення годинників могла б становити 96 мільйонів ліврів.

Разом з цим Бенджамін запропонував ввести податок на жалюзі, заборону на переміщення вулицями у темний час доби для всіх, окрім медиків, норму в один 0,45 кг свічок на сім’ю на тиждень, а також ранковий дзвін і стрілянину з гармат, щоб "городяни розплющили очі".

"Найважче буде протягом перших двох-трьох днів, після чого новий режим будуть сприймати легко і природно… Якщо зобов’язати людину піднятись о четвертій годині ранку, вона охоче піде спати о восьмій вечора", - пояснив він.

Однак, таку ідею не одразу взяли до уваги, її ще протягом кількох років удосконалювали європейські вчені.

Схожа ідея також з'явилася у британця Вільяма Віллетта у 1905 році, коли він побачив, що мешканці Лондона сплять під час того, як сонце вже залило місто.

"Ми 365 разів на рік заводимо кишенькові, настільні й настінні годинники, а процедура переведення стрілок лише вісім разів на рік не складніша. Зате англійці отримають на рік 210 "зайвих" світлих годин і на освітленні заощадять два з половиною мільйона фунтів стерлінгів", - наголосив Віллетт.

Його підтримав і творець знаменитого Шерлока Голмса Артур Конан Дойл: "Навіть дивно, що за всю історію людства ніхто не додумався до такого простого і настільки корисного вдосконалення! Мінуси нововведення будуть невеликі у порівнянні з плюсами".

Щодо переходу на зимовий час, то тут оригінальністю у 1946 році відрізнилася тодішня Чехословаччина, яка вирішила зробити різницю між зимою і літом у дві години, а не в одну. Проте таке нововведення протрималося лише три місці до весни 1947 року.

Раніше "Апостроф" писав, куди й коли переводити стрілки годинника у 2023 році.

Вас може зацікавити:

Звідки взявся День Святого Патрика і до чого тут пиво: традиції ірландського свята

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

День солідарності жінок: міфи, легенди та цікаві факти про 8 березня