RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

У чому відмінність між повістками та оповіщеннями: мобілізованим на замітку

Під час загальної мобілізації в Україні військкомат може вручити як повістку, так і оповіщення.

"Апостроф" розповідає, у чому різниця між ними.

Читайте також: В Україні можуть розширити мобілізацію: в якому випадку призвуть студентів. Відео

Порядком денним вважається розпорядження, яке зобов'язує конкретного громадянина з'явитися в певний термін до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Оповіщення теж є розпорядженням від керівника районного (міського) ТЦК та СП, яке вручають не конкретній людині, а адресують органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ та організацій або навчальним закладам. Воно зобов'язує повідомити конкретних громадян про виклик до ТЦК та СП та забезпечити їхнє прибуття у визначені терміни.

Оповіщення вважається механізмом, який ТЦК та СП використовують, щоб вручати повістки військовозобов'язаним українцям, але не зобов'язує до їх дій. Водночас посадові особи, керівники підприємств, установ повинні повідомити військовозобов'язаних про те, що їм необхідно з'явитися у військкомат і стати на облік або уточнити свої дані, а також забезпечити прибуття військовозобов'язаних до ТЦК та СП у строки, що поставлені у повістках.

Такі оповіщення можуть передбачати уточнення інформації та обліку та формування резерву. Якщо ж військовозобов'язаний отримав повістку, що додається до сповіщення, і проігнорував її, то в такому разі неявка до військкомату тягне за собою відповідальність. Так, якщо роботодавці, керівники підприємств та установ та посадові особи не виконають зобов'язання за оповіщенням, то на них чекає штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 грн, а для посадових осіб — від 3 400 до 5 100 грн.

Раніше ми писали про те, чи можливе вручення повісток через родичів.

  • Вас також може зацікавити:

Кого одразу відправляють на фронт, а кого – ні: роз'яснення військових

Ще одна категорія чоловіків може виїжджати з України: роз'яснення юриста

Мобілізація до української армії в травні: яким буде призов і чи очікувати змін

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.