RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

База розшуку ухилянтів: адвокат пояснив, як це працює

В Україні триває загальна мобілізація та для відстеження військовозобов'язаних МВС має електронний реєстр ухилянтів – базу "Армор".

Що це за таємнича база, про яку всі говорять, але не можуть пояснити її походження, розповідає адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Повинен бути примус: військовий зробив жорстку заяву про ухилянтів від мобілізації

Міністерство внутрішніх справ України має інформаційно-пошукову систему "Армор". Відомості в ній дозволяють дізнатися максимум фактів про особу, що перевіряється: реєстрацію транспортних засобів, про всі незаконні дії за десятиліття, навіть якщо громадянин виправданий за певними статтями тощо. Наприклад, коли вас зупиняє поліцейський і бачить, що на вас колись склали протокол за ст. 130 КУпАП (водіння у стані сп'яніння) – у 9 із 10 випадках вам запропонують пройти освідування.

"Тобто, завдяки інформації з даної бази у поліцейського вже складається портрет потенційного підозрюваного порушника, така собі презумпція винності. І йому байдуже, зупинив він вас на законних або вигаданих підставах, тому що мета виправдовує засоби", - пише Сімутін.

Підстави внесення до бази ухилянтів

Насправді підстав для внесення громадянина до бази немає. У постанові Кабміну №1487 у додатку №20 зазначено – звернення до поліції щодо доставки порушника за ст. 210, 210-1 КУпАП у ТЦК та СП. Важливо наголосити: не затримання, а доставка, бо це принципова різниця. Доставити вас можуть виключно за добровільною згодою, а не те, що ми спостерігаємо на вулицях: закинули в бус і в ТЦК.

"Уявіть, наскільки постанова Кабміну не відповідає духу закону. Однак і в ній оминають гострі кути й намагаються фактичне затримання закамуфлювати під доставку, бо розуміють, що використання терміну "затримання" означатиме лише одне: закони нам не писані", - наголосив адвокат.

За його словами, на практиці це виглядає так: ТЦК заповнює бланк встановленої форми та направляє до поліції для внесення особи до бази (розшук ухилянта), а чи є докази провини громадянина – не має значення.

"Наскільки база законна і чому там зберігається інформація з обмеженим доступом, до якої мають доступ поліцейські всіх рівнів – питання, яке виникає з часу її створення, тобто з початку 2000-х. Так, подібні бази – це корисний та потужний інструмент для роботи поліції, без якого у сучасному світі просто ніяк. Однак іноді його чомусь використовують не для отримання оперативної інформації, а, як ми бачимо, для зовсім іншої мети", - зазначив Сімутін.

Як це працює?

  • Інформацію про особу, щодо якої до поліції звернувся з бланком ТЦК, вносять до системи "АРМОР";
  • при перевірці документів патрульним, які внесли дані до планшета, червоним висвічується повідомлення типу "Розшук";
  • поліція викликає ТЦК, а ті вже приїжджають на "воронку" та пакують громадянина.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Волині прикордонники затримали ухилянта, який намагався втекти від мобілізації до Польщі.

Вас також може зацікавити:

На Тернопільщині чоловік побоявся служити у ЗСУ: що вирішили в суді

В Україні ухиляст від мобілізації отримав реальний термін

Чи будуть призивати засуджених ухилянтів: роз'яснення Міноборони