RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Як зберігати часник, щоб був свіжим до нового врожаю: поради досвідчених городників

Кожна господиня зіштовхується з проблемою довготривалого зберігання часнику: часто він починає сохнути та жовтіти.

Як зберігати часник у квартирі і в будинку, щоб взимку насолоджуватися його смаком, - розповів ТСН.

Читайте також: Як зберігати огірки, щоб довше залишалися свіжими: поради та лайфхаки

Часник жовтіє і сохне, коли з нього випаровується вся волога: це відбувається при зберіганні в неправильних умовах. А ось темніє часник, коли поряд зі здоровими головками часнику зберігати деформовані або підгнилі.

Найпопулярніші способи зберігання часнику в домашніх умовах

Косички. Ще наші предки знали, як зберігати часник у домашніх умовах, щоб він не висихав. І цей спосіб вважався найпопулярнішим. Для цього бадилля з голівок часнику не прибирали, а знімали лише зайві листочки. Зі стебла плели косички. Потім часник підвішували ближче до стелі.

Приправа з часником для довгого зберігання. Для цього почистіть голівку часнику і візьміть оливкову олію в пропорціях 1:2. Помістіть інгредієнти в блендер, щоб отримати таке собі пюре. Приправу з часником можна помістити до банок, закрити кришкою і зберігати в морозильній камері.

Олія. Як зберігати часник в олії? Повністю почистіть голівки часнику, помістіть їх до банок та залийте будь-якою рослинною олією. Така заготівля стане в пригоді взимку.

Борошно. Здавна знали, як зберігати часник у банках з борошном. В селах цей спосіб популярний і донині. Але перед цим часник потрібно добре висушити.

Холодильник. Як зберігати часник у холодильнику, треба знати, перш за все, власникам квартир, де немає місця для інших способів. Спочатку голівки часнику потрібно висушити, потім скласти часник до паперових мішечків і пересипати цибулевим лушпинням або сіллю. Зберігати окремо від овочів.

Панчохи. Як правильно зберігати часник в панчохах, знали ще наші предки. Ще наші бабусі підв’язували до стелі в будинку часник в капронових панчохах.

Сіль. Часник спочатку треба підготувати, розібрати і підсушити. На дно ящика з фанери насипати сіль, викласти шар часнику. Повторити. Голівки часнику не повинні торкатися одна одної.

Парафін. Досить незвичний, але дієвий метод, як зберігати часник взимку. Кожну голівку часнику треба занурити у попередньо розплавлений парафін. Такий часник може зберігатися до пів року і не сохнути.

Морозильна камера. Багатьох цікавить, чи можна зберігати часник у морозильній камері? Такий спосіб чудово підходить для квартири. Але часник трохи втрачає свій аромат та пряний смак. Не варто заморожувати голівки часнику повністю, адже після розморожування вони “розповзаються”.

Коробки та ящики. Якщо ви живете в приватному будинку, часник можна зберігати у льосі. Попередньо його треба перебрати і покласти до ящиків.

Попіл. Як зберігати часник взимку, щоб він не висихав? Для цього можна використати попіл і звичайну коробку. На дно треба насипати шар попелу (не більше 2 см), зверху викласти часник. Тоді знову попіл і часник. Так повторюєте до заповнення коробки. Верхній шар з попелу.

Озимий часник зберігають за температури від 0 до -1 градуса. Вологість повинна сягати 70%. Так часник буде зберігатися значно довше. Ярий часник зимує за температури +20 градусів і вологості менше 70%. Якщо цих умов не дотримуватися, часник починає швидко гнити. Якщо обмотати часник харчовою плівкою, можна значно зменшити випаровування з нього вологи. Але не забудьте залишити невеликі отвори, через які буде надходити повітря. Інакше часник почне гнити. Обов’язково відділіть будь-які підозрілі голівки часнику та викиньте їх. Вони можуть бути заражені різними хворобами.

Раніше ми розповідали про метод зберігання часнику із сіллю.

Вас може зацікавити:

Дасть по відру з кожного куща: чим краще підгодовувати помідори влітку

Можна зробити тільки гірше: як правильно підживлювати городину попелом, щоб не вбити урожай

Будуть плодоносити до самої зими: як правильно поливати і чим підгодувати кабачки