RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Річниця теракту в Оленівці: що на сьогодні відомо про загибель українських полонених

29 липня 2023 року виповнився рік з моменту, коли російські окупанти влаштували теракт у колонії окупованої Оленівки, де перебували українські військовополонені.

"Апостроф" розповідає, що сьогодні відомо про загибель героїв.

Вас також може зацікавити: Україна повернула тіла загиблих у Оленівці героїв "Азовсталі"

Теракт в Оленівці

У ніч на 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії в окупованому селищі Оленівка на Донеччині стався вибух. В результаті було зруйновано будівлю, в якій ворог утримував виведених із "Азовсталі" у Маріуполі українських полонених.

Російська сторона стверджувала, що загинули понад 50 українських захисників, але так і не показали списки загиблих та поранених. У серпні 2022 року ООН запустила місію щодо встановлення фактів щодо вбивства українських військовополонених у Оленівці, але вже у січні 2023 року її розпустили без видимих результатів її роботи. РФ так і не надала ООН задовільних гарантій безпечного доступу, що визнав Верховний комісар з прав людини Організації Об'єднаних Націй Фолькер Тюрк.

Росіяни хотіли переконати полонених українців, що удару завдали ЗСУ, оскільки нібито захисники Маріуполя "не потрібні Україні". За словами генпрокурора Андрія Костіна, окупанти влаштували теракт, заклавши в барак термобаричні бомби. Таким чином, окупанти хотіли страчувати понад 200 українців. В результаті понад 50 загинули, інші отримали поранення.

Розслідування злочину

В Управлінні інформаційної політики Офісу генерального прокурора повідомили, що вибух був викликаний застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Офісом генпрокурора 29 липня минулого року після теракту до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості за фактом обстрілу військовими РФ колишньої виправної колонії у смт Оленівка Донецької області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 43 звичаїв війни. Йдеться про жорстоке поводження з військовополоненими чи цивільним населенням, поєднаними з умисним убивством. У ході досудового розслідування проведено комплексну експертизу зброї та слідів та обставин її використання. Згідно з висновком експертизи, вибух був викликаний внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета.

Перший відповідальний

28 липня 2023 року СБУ повідомила про підозру колишньому керівнику Оленівської колонії. До організації масового вбивства військовополонених у Волноваській колонії №120 може бути причетний начальник колонії Сергій Євсюков.

"Звичайно насправді він там нічого не вирішував, усім керували росіяни, але в ніч вибуху саме Євсюков та його заступники, а також кілька охоронців були тими людьми, які свідомо не дозволили надавати медичну допомогу пораненим, які змогли вижити під час вибуху в бараку "Свідки кажуть, що в перші години після вибуху він, перебуваючи поряд, просто пив каву і сміявся, саме він не допускав медиків до поранених. Наступного дня після вибуху його звільнили, колонію очолив один із його заступників", - повідомила розслідувач правозахисної організації. "Медійна ініціатива за права людини" Марія Клімік.

Спогади про пекло

У ході низки обмінів полоненими в Україну повернули деяких полонених із Оленівки. Свідки кривавого теракту розповіли журналістам, як це було. Боєць "Азова" Кирило Масалітін (позивний - "Масло") повідомив, що 27 липня адміністрація колонії оголосила списки тих, кого переведуть до нового барака. Про причини не говорили, полонені мали два варіанти – або їх відправляють на обмін, або переведуть до інших колоній. Через те, що обмін виглядав не дуже ймовірним, але все ж таки надії були саме на це. Пізно ввечері 28 липня пролунав вибух, біля колонії почали працювати "Гради". За словами військового, що в цей час він спав, але чи то від вибуху, чи то від залпів "Градов" прокинувся. Після цього пролунав ще один вибух за ангаром, на той час більшість українських військових продовжували спати.

"Буквально за хвилину стався третій вибух прямо в ангарі. Він був в одній із сторін ангару. Я бачив його на власні очі, бо саме дивився в той бік. А потім упав під ліжко. Я отримав два осколкові поранення в живіт. Потім вийшов. на подвір'я – навколо все горить, все кричать, жах, що відбувалося”, – розповів він.

Звернення до світу

До роковин трагедії ВРУ закликала міжнародні інститути, парламенти та уряди всього світу активізувати зусилля для звільнення та повернення всіх військовополонених та всіх громадян України, які незаконно утримуються, додому. У зверненні, за яке проголосували 293 нардепи, ВРУ закликало міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію з метою запобігання глобальній світовій кризі, створеній агресором, а також для відновлення міжнародного правопорядку, що базується на принципах Статуту ООН.

Нагадаємо, раніше український розвідник повідомив про те, що окупанти обстріляли колонію заради того, щоб приховати свої жахливі злочини, а також зірвати майбутній обмін військовополоненими.

Вас також може зацікавити:

Україна повернула тіла ще 62 військових: частина з них загинула в Оленівці

Їх треба витягати з Оленівки: волонтер розповів, як "азовці" різали вени у полоні

Зволікання ООН у розслідуванні теракту в Оленівці коштуватиме життя захисникам "Азовсталі" - "Жінки зі Сталі"