RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Підтвердження постійного догляду для відстрочки: які треба документи і додаткові докази

Через повномасштабне російське вторгнення чоловіки 18-60 років змушені були взяти зброю в руки та стати на захист Батьківщини. Проте деякі мають право на відстрочку – серед них ті, хто здійснює догляд за хворою людиною.

Як це довести розповідає адвокат Роман Сімутін на YouTube-каналі.

Ключовим документом, без якого неможливо здійснювати подальші кроки є довідка від медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або висновок від лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) – форма 80-4/0. Цей документ містить інформацію про стан особи та її потребу у постійному догляді.

При цьому, ця довідка не потрібна, якщо хворі – це дружина чи чоловік, або ж батьки людини, яка здійснює догляд, дружини або чоловіка.

Читайте також: Воюватимуть усі: в Раді розповіли про четверту чергу мобілізації

Якщо ж військовозобов'язаний планує здійснювати догляд за іншим родичем, то важливо, перш за все, скласти акт, який підтверджує факт постійного догляду конкретною людиною, і зазначити адресу, де проживає родич. Цей акт зазвичай складається соціальною службою, але тут є деякі важливі нюанси. Насамперед акт може бути дещо складним через варіації вимог у різних населених пунктах. Одні складають акт лише за зверненням, інші вимагають надати купу документів, пройти комісію в лікарні та лише тоді складають акт.

Не зайвим буде документ, виданий місцевим депутатом, що підтверджує фактичного місця проживання з родичем за його адресою, враховуючи ситуацію, коли у військовозобов'язаного з хворим різні адреси реєстрації, але фактично вони живуть разом.

Спрямованість цього документа полягає в наданні неявного підтвердження постійного проживання, що разом з актом, що підтверджує постійний догляд, формує єдиний комплекс доказів, що підсилюють легітимність вашої ролі та доводять вашу активну участь у догляді за родичем.

Цих документів вдосталь для підтвердження факту постійного догляду. І в цьому випадку не потрібно йти до суду, щоб у судовому порядку встановлювати факт постійного догляду.

Раніше ми розповідали про те, що з метою покращення показників мобілізації, в Україні планують комунальникам та власникам будинків надати право вручати повістки та збирати інформацію для ТЦК про військовозобов'язаних чоловіків.

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого призвуть до війська цієї осені

Відстрочку буде отримати легше: що потрібно знати про нові правила мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.