RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На фронт відразу не відправлять: що робити після вручення повістки

В Україні продовжено мобілізацію і в суспільстві поширюється багато фейків із цього приводу. Найпоширеніший із них, що після вручення повістки одразу відправляють на фронт.

"Апостроф" розповідає, що робити після отримання повістки та як проходить медкомісія.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

Після того, як військовозобов'язаний отримав повістку, він має з'явитися до Територіального центру комплектації у вказаний час. Важливо розуміти, що після вручення повістки не відправлять одразу на фронт. Це необхідно для того, щоб звірити дані та документи військовозобов'язаного.

Які документи потрібно мати із собою:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • медичні документи;
  • посвідчення водія (за наявності);
  • інформацію про освіту;
  • документи про склад сім'ї, наявність дітей або догляд за особами з інвалідністю.

У Територіальному центрі комплектації військовозобов'язаного відправляють до відповідного кабінету мобілізаційного відділення, відповідно до його звання. Рядових, сержантів чи старшин направляють до одного кабінету, офіцерів - до іншого. Вже там звіряють документи. Проблема в тому, що часто військовозобов'язані самі не надають інформацію про зміну облікових даних, наприклад, про народження дитини. Також можуть не надавати інформацію, що навчаються у ВНЗ. А студенти денної форми мають право на відстрочку. Повідомляти про зміну облікових даних - обов'язок військовозобов'язаного. Таку інформацію потрібно надавати кожні п'ять років. За це порушення передбачено адміністративну відповідальність - штраф у розмірі 850-1800 гривень.

Після перевірки документів військовозобов'язаного направляють на проходження військово-лікарської комісії. Слід пройти окуліста, хірурга, невропатолога, терапевта, стоматолога, за потреби можуть додати до переліку лікарів вузьких спеціальностей. Згідно з висновками ВЛК, приймають рішення про військовозобов'язаного: придатний, обмежено придатний або непридатний.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.