RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

"Ворота для свавілля": кого мають призивати у випадку посилення мобілізації

В Україні мобілізація триває і військові, які служать на "нулі", потребують ротації. У разі бажання влади поповнити лави Збройних сил України, їй необхідно налагодити систему та оновити законодавство.

Про це повідомив адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв, пише видання "Фокус".

Читайте також: Відстрочку від мобілізації хочуть дати ще одній категорії: має бути стаж мінімум 10 років

Експерт зазначає, що нинішні заяви влади про посилення мобілізації у юридичному сенсі нічого не означають. Потрібні зміни до законодавства. Як приклад, необхідно переглянути указ 402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ.

Юрист зауважив, що у зв'язку з цим положенням, військових, які отримують серйозні травми під час бойових дій (наприклад, втрата кінцівки) ВЛК може визнати обмежено придатними, і вони можуть надалі виконувати завдання в частині. В тилу є категорії осіб, які за законом мають право на відстрочку, проте за фактом можуть виконувати бойові завдання, змінивши тих осіб, хто отримали травми на фронті.

"На жаль, у військкоматах сидять сотні здорових бугаїв у бронежилетах, які можуть забезпечити батальйони. Усі вони служать у військовій частині, і замість оборони країни, ловлять по містах і селах призовників. Крім того, цілі бригади і корпуси сидять у тилу: Нацполіція, співробітники Бюро економічної безпеки, Державна виконавча служба України — від них узагалі немає жодної користі, працівники органів військового управління, куди входять, зокрема, державні підприємства Міноборони, такі як лісокомбінати, комбінати залізобетонних виробів. У них у всіх є відстрочки за законом", - пояснив Леонтьєв.

Також є заброньовані категорії громадян, які зловживають своїм правом на відстрочку. Так, адвокатська спільнота обурена тим, що в прокурорів вона є, тоді як за законом вони не належать до категорії тих, хто має на це право.

"Але їм зробили броні. І ніякий воєнком не скаже, що зніме цю бронь. І часто відбувається наступне: йде судовий процес, прокурору не подобається позиція адвоката, він підморгує воєнкому, і той просто на порозі суду вручає адвокату повістку і все - відправляють в окоп. Таких випадків багато", - додав адвокат.

Зараз же більшість військовозобов'язаних призивають із порушеннями законів: ВЛК виносять рішення без урахування реального стану здоров'я призовників, а працівники ТЦК ігнорують документи про бронювання, що дають право на відстрочку.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали про те, що у парламенті зареєстровано законопроєкт, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

  • Вас також може зацікавити:

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська