RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Коли Успіння Пресвятої Богородиці: сильні молитви для захисту і миру в Україні

У понеділок, 28 серпня, християни східного обряду відзначатимуть Успіння Пресвятої Богородиці, яке присвячене кінцю земного життя Діви Марії та переходу в Царство Небесне.

Про історію, традиції та найсильніші молитви у цей день розповідає "Апостроф".

Успіння Пресвятої Богородиці у народі називають Першою Пречистою. Цей день знаменує кінець земного життя Матері Божої. Згідно з біблійськими легендами, за три дні до свого відходу з цього світу, перед Дівою Марією з'явився Архангел Гавриїл. Саме він розповів їй, що за три дні Діва Марія покине землю та підніметься на небеса до свого Сина.

У день Успіння в Єрусалимі зібрались майже всі апостоли, щоб проститися з Богородицею. Протягом трьох днів та трьох ночей апостоли залишалися біля труни Божої Матері, співаючи псалми та вшановуючи її пам'ять.

Зазначимо, що за старим юліанським календарем віряни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня, а за сучасним календарем Успіння Пресвятої Богородиці відзначають 15 серпня.

Й оскільки ПЦУ офіційно переходить на новоюліанський календар з 1 вересня, то цього року Успіння востаннє святкуватимуть наприкінці літа.

Читайте також: Обов'язково готують рибу: які страви мають бути на столі до свята Успіння Пресвятої Богородиці

На це свято заведено відвідувати церковну службу, ставити свічку біля ікони та молитися за здоров'я всіх близьких. У храмі можна освятити борошно, хліб, мед, фрукти, горіхи.

Молитва на Успіння Пресвятої Богородиці

О, Діво Маріє, Мати наша, Отець Небесний зробив Тебе Храмом та інструментом Святого Духа, щоб, прийнявши від Тебе плоть, Предвічне Слово увійшло у світ і оселилося з нами.

Ти, о Мати, завжди була для нас тією провідною зіркою, яка веде до дому Отця. Як колись в Кані Галилейській Ти говорила до наших праотців, так і нині Ти звертаєшся до нас зі словами: "Зробіть все, що Він вам скаже".

Божий Притулок грішників, будь Господньою поміччю нам, недосконалим і немічним, Своїм Небесним Покровом бережи нас від зла, яке нам постійно загрожує. Скорботним втіха, як Мати, поможи нам, коли в нас вичерпується надія і сили для доброго християнського життя. Разом з нами випроси у Сина Свого хворим зцілення та благодать здоров'я душі і тіла для всіх слабких і страждаючих.

Господньою ласкою і премудрістю дітей навчи любові до Бога і людей, до Святої Церкви і до нашої дорогої Батьківщини. Випроси їм у Христа Спасителя любов батьків і вихователів. Зміцни наші родини, щоб вони були сильні Богом.

Просимо, щоб молоді Господь дав належні сили і благословення бути вірною Богу, а також мудрість в пізнанні краси і гідності людської особистості, значення сімейного життя, велич материнства і відповідальність батьківства.

Нехай за Твоїи святим заступництвом Отець Небесний пробудить й, передусім, серед нашої молоді численні покликання до священичого і душпастирського, чернечого та місіонерського, а також євангелізаційного і катехитичного, соціально-благодійного й іншого служіння та поблагословить її усіма необхідними для цього благодатями і дарами Святого Духа.

А духівництву різних традицій та обрядів хай Він дарує мужність проголошувати Євангеліє Царства Божого і радість вірного служіння Твоєму Синові в Святій Його Церкві Христовій, котру нехай обдарує відновленням її єдності і цілісності, що була за першоапостольських часів.

У Вітчизні нашій просимо Тебе, аби Господь подав жити всім нам у ній в дусі єднання, правдивого миру й братньої любові і взаємодопомоги, дарував серце щире й відкрите назустріч потребам наших сусідів і співгромадян.

Сьогодні ми ввіряємо себе Твому Небесному заступництву, тому що спокон віку ніхто не чув, щоб хтось із прибігаючих до Тебе, прохаючих у Тебе Божої допомоги, був Тобою, а відтак - Господом, покинутий.

Віддаємо під Твій Божий Покров, о Маріє, нашу єпархію і всі громади на її території, щоб вони користувались належною свободою віросповідання. Нехай храми наповнюються правдивим служінням і прославленням Бога, а віруючі - з натхненням і радістю приступають до Слова Божого і Святих Таїнств.

Молитвами нашими до Господа в скорботах не погорди, о, Володарко наша, Заступнице наша, Пресвята Богородице. Амінь.

Раніше ми писали, коли закінчується Успенський піст 2023 і як правильно розговітися.

  • Вас може зацікавити:

Яка перша Пречиста - така й осінь: народні традиції та прикмети свята Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Богородиці: історія свята, традиції та прикмети

Найкращі вітання з Успінням Пресвятої Богородиці