RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Право є, можливості немає: чи випустять за кордон студентів з України

В Україні навчання як у вітчизняному, так і в іноземному виші дає право на відстрочку від мобілізації, але проблема полягає в тому, що Держприкордонслужба студентів за кордон не випускає.

Про це пише "Ми-Україна".

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

Наголошується, що навчання як в українському, так і в іноземному виші на очній чи дуальній формі надає однакове право на відстрочку від мобілізації. Тільки з виїздом на навчання за кордон існує велика проблема - ДПСУ студентів не випускає.

"Ми отримали рішення апеляційного суду, яким встановлено, що в Україні відсутня заборона на виїзд за кордон. Тому, що у статті 33 Конституції передбачено можливість деяких обмежень під час воєнного стану. Однак це можливе лише на підставі закону. Закону, який би в Україні забороняв виїзд за кордон чоловікам під час дії воєнного стану немає”, - цитує видання слова адвоката Ростислава Кравця.

За його словами, йдеться про ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду 320/10801/22, винесену у червні 2023 р. у справі, яка стосувалася виїзду за кордон студента вишу в Польщі. Прикордонники відмовили йому у виїзді на два пункти пропуску. Київський окружний адміністративний суд не став на бік студента. А в Апеляційному суді обидва рішення про відмову у перетині кордону визнали протиправними та скасовані.

"Обмеження можливе виключно на підставі закону. Ні указу Президента, ні рішення РНБО, ні постанови Кабміну. Наразі закон про порядок перетину кордону громадянами України містить шосту статтю, в якій чітко зазначені всі підстави заборони виїзду за кордон. Такої підстави, як запровадження воєнного стану, там немає”, - наголошує адвокат.

Таким чином, теоретично, у студентів іноземних вишів є аргументи, коли їх на кордоні не випускають на навчання. Але на практиці їх за кордон на навчання не пропускають.

У ДПСУ посилаються на пункт 2-6 правил перетину кордону (ухвала №57). Там йдеться про можливість виїзду окремих осіб з числа військовозобов'язаних під час воєнного стану, але ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому та третьої частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.