RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

У Раду подали "революційний" законопроєкт щодо звільнення з війська та виїзду за кордон: всі подробиці

В Україні народні депутати пропонують дозволити звільнятися зі служби військовослужбовцям за власним бажанням.

Це прописано у законопроєкті №9621.

Читайте також: Повістки роздають на роботі: як правильно діяти роботодавцю і працівнику

За інформацією пабліка "Адвокат права", документ пропонує внести зміни у законодавство, що забезпечать підвищення захищеності військових та цивільних під час воєнного стану, що "гарантує комплексний позитивний ефект".

У статтю 26 закону "Про військовий обов’язок та військову службу" пропонують внести нову підставу для звільнення зі служби.

Військові строкової служби зможуть звільнятися зі служби за власним бажанням та військові, які проходять службу за призовом осіб офіцерського складу, у разі подання військовим рапорту керівнику щодо порушення його прав, як військового, і невирішення порушених у рапорті відповідних питань, які відповідають повноваженням командирів, упродовж семи днів від зафіксованого дня подачі рапорту, або відсутності відповіді на рапорт.

Те саме стосується і військових, які проходять службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період - можуть бути звільнені з військової служби.

Контракт може бути припинений (розірваний), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільнені з військової служби за власним бажанням у разі подання рапорту безпосередньому керівнику щодо порушення його прав, як військового.

Автори мотивували необхідність ухвалення такого законопроєкту тим, що заборона на вільний перетин кордону та можливість заробляти за кордоном, шкодить економіці країни.

"Ми понад 10 років називали в публічній площині найбільшими інвесторами в економіку України заробітчан за кордоном. У 2021 році наші заробітчани, за даними з відкритих джерел, передали (або привезли) в Україну близько 12 млрд доларів. Так ось цей головний інвестиційний потік ми звели до мінімуму якраз великою мірою завдяки рішенню про заборону виїжджати за кордон в умовах воєнного стану більшості громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років… Тобто самі собі шкодимо", - йдеться у повідомленні.

Автор законопроєкту - народний депутат України дев'ятого скликання від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що з 1 серпня строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити свої права, якщо силою затягують до ТЦК: рекомендації юриста

Загальна мобілізація: кого з медиків не можуть призвати до війська

Відстрочку буде отримати легше: що треба знати про нові правила мобілізації