RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Повістки роздають на роботі: як правильно діяти роботодавцю і працівнику

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію, а повістки можуть отримати усі військовозобов'язані громадяни, у тому числі й на роботі.

Адвокати розповіли, що робити у такому випадку, інформує ТСН.ua.

Фактично, повістки на роботу приносять представники військкомату та зобов'язують керівників роздати їх своїм підопічним.

"Оповіщення військовозобов’язаних про виклик до ТЦК і СП може бути реалізоване через роботодавця. Порядок дій роботодавця щодо оповіщення свого працівника передбачений пунктом 47 Постанови КМУ №1487", - розповіла адвокатка Марина Бекало.

Так, роботодавець, отримавши розпорядження від ТЦК, зобов’язаний:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення про виклик до ТЦК і СП, довести його до відома під особистий підпис військовозобов’язаних працівників і надіслати копію такого наказу (розпорядження) у триденний строк до ТЦК;
  • вручити повістку про виклик працівникові;
  • якщо такий працівник перебуває у відрядженні, відпустці або на лікарняному, роботодавець має письмово сповістити про це ТЦК і СП;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП".

Адвокатка наголосила, що на цьому обов’язки та відповідальність роботодавця в частині оповіщення працівника про виклик до ТЦК і СП обмежується.

"Надалі відповідальність за неявку до ТЦК і СП без поважних причин несе виключно військовозобов’язаний працівник. Якщо роботодавець виконав усі зазначені вище правила з оповіщення, він свою функцію виконав і, відповідно, нести відповідальність за дії своїх працівників, які стосуються військового обов’язку, роботодавець не буде", – пояснила Марина Бекало.

Читайте також: Нові правила бронювання та мобілізації: що змінилося для призовників з 1 серпня

Якщо працівник відмовляється підписати наказ про оповіщення про виклик і повістку, роботодавцеві бажано зафіксувати цей факт. Не існує одного стандартного алгоритму для таких випадків, тому може бути використаний різноманітний підхід. Наприклад, керівник може скласти акт, у якому засвідчить відмову працівника від підпису. Проте, важливо зазначити, що навіть у такому випадку повістка вважатиметься врученою.

Якщо працівник не з'являється за повісткою або відмовляється отримати повістку, він може нести адміністративну відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Згідно зі статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за такі порушення передбачено накладання штрафу у розмірах від 3 400 до 5 100 гривень.

За словами адвокатки поки ВЛК не визнає громадянина придатним до військової служби за станом здоров’я, призвати його на військову службу під час мобілізації ТЦК і СП не має підстав.

"Оскільки обвинувачення за ст. 336 ККУ не можуть ґрунтуватися на припущеннях, то для утворення складу кримінального правопорушення має бути висновок ВЛК про придатність військовозобов’язаного до служби і документально підтверджений факт неприбуття його до ТЦК і СП за повісткою на відправлення на військову службу без поважних причин", – роз’яснила адвокатка.

Під час отримання повістки військовозобов'язаний повинен обов'язково перевірити правильність вказаних у ній своїх особистих даних, таких як прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, а також дату та місце (адресу) прибуття до Територіального центру комплектування (ТЦК) і Спеціальної психо-медико-педагогічної комісії (СП).

Форма повістки, яка повинна використовуватися для відправлення військовозобов'язаним, була затверджена Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 (Додаток 11). Якщо всі дані правильно заповнені і повістка відповідає встановленій формі, то військовозобов'язаний не має підстав відмовлятися від її отримання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські правоохоронці розслідують понад 100 кримінальних проваджень про зловживання у військкоматах.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю: важливе пояснення

Оновлено правила бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: що потрібно знати

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.