RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Нова вимога від Міноборони: що тепер повинні робити призовники з відстрочкою

Міноборони України запровадило нову вимогу для тимчасово непридатних призовників. Їм надаватимуть відстрочку до року, а потім знову проводитимуть медогляд.

Про це повідомив юрист Володимир Романчук у своїй колонці на "ZN.UA".

Читайте також: Осіння мобілізація: кому можуть повторно вручити повістки

Згідно змін до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ за наказом МО України №490 від 18 серпня 2023 року, оновилась методологія визначення ступеня придатності до військової служби, переліку хвороб, а також розширились обов’язки військово-лікарської комісії ВЛК).

"Ця додаткова вимога не лише обтяжуватиме й без того перевантажені територіальні центри комплектування, де проводять огляд ВЛК, а й передбачає, що тимчасово непридатний призовник щороку витрачатиме кілька тижнів на здавання аналізів, відвідування лікарів і проходження ВЛК", - розповів Романчук.

Крім того, військово-лікарська комісія визначатиме придатність до військової служби як за станом здоров’я, так і за конкретною військовою спеціальністю. Наприклад, якщо кулеметника було поранено і військовий не може продовжувати виконувати бойові завдання, замість демобілізації його можуть взяти водієм.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали, чому в Україні мобілізують обмежено придатних.

  • Вас може зацікавити:

Безкоштовне навчання в обмін на службу: в Раді придумали, як "стимулювати" студентів йти в армію

Українська армія переходить на digital: чи врятує це від корупції

Перегляд рішень ВЛК та МСЕК: про які нюанси варто знати