RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Відкривати, відмикати та відчиняти: в чому різниця і як правильно вживати в українській мові

У багатій українській мові, яка століттями перебувала під впливом російської, є чимало синонімів для перекладу російських слів "открывать" і "закрывать". Але помилитись тут дуже легко.

"Мова" розповідає , як легко розібратися в цих правилах і ніколи не робити помилки.

Читайте також: Говоримо українською грамотно: де правильно наголошувати в слові "піцерія"

Відкривати-закривати

Коли йдеться про початок події або функціонування певного закладу, усунення того, що закриває когось, виявлення нових властивостей або про те, що стає відомим, слід вживати дієслово "відкривати". Приклади вживання: «Прокіп на мене розсердився. Бігає, виставку влаштовує. Сьогодні відкривають» (Олександр Корнійчук); "Може, ми, як виростемо, невідомі землі відкриємо або ракетоплан збудуємо..." (Олесь Донченко).

Відповідно до цього вживаємо слово "закривати": закривати ресторан на ремонт, засідання, змагання, рахунок.

Відмикати

Коли йдеться про замок і потрібно скористатися ключем, вживаємо дієслово «відмикати» («замикати») . Приклади вживання: «А Панас вже відмикав невільницькі кайдани і з несамовитою радістю кидав їх за борт» (Зінаїда Тулуб); «Заперти було нічим хату; гаразд, що хоч до скрині замок є, а то ще й хату замикати» (Панас Мирний).

Відчиняти

Якщо йдеться про те, що потребує певного фізичного зусилля рук людини, використовуємо дієслово «відкривати» («закривати»). Приклади вживання: «Мій хлопчику! З тобою сам би я Охоче сів на лаву, розгорнув би Синенький зошит» (Максим Рильський); «Устав [учитель], книжку згорнув, сховав у свою шаховку й на ключ замкнув" (Борис Грінченко).

Розплющувати

Коли ми говоримо про очі чи повіки, потрібно вживати дієслово «розплющувати» («заплющувати»), про рот або вуста – «розтуляти» («стуляти»). Приклади вживання: «Розплющую очі – темно» (Степан Васильченко); «Я лягаю на софу, заплющую очі, мов до сну, але я не сплю» (Ольга Кобилянська); «Вона підводить голову, розтулює уста, щоб щось випалити, та, глянувши парубкові у вічі, відразу терпне» (Михайло Стельмах); «Не знаю, куди глянуть, як той рот стулить, де ті руки діти...» (Архип Тесленко).

Нагадаємо, раніше ми також розповідали про те, чим відрізняються слова "сніжний" та "сніговий" .

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавості про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!

  • Вас може зацікавити:

"Добрий день" чи "доброго дня"? Поради, як правильно вітатися українською

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській вживати ці слова

Цю помилку припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"