RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Дерадянізація МСЕК: які зміни готують в Україні

В Україні триває робота над законопроєктом "Про оцінку потреб і порядок їх забезпечення для осіб з обмеженням функціонування та реформування медико-соціальної експертизи в Україні", який має на меті провести реформування медико-соціальної експертизи, оскільки чинний порядок встановлення інвалідності – це спадок радянської системи.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

При цьому, в країні введуть міжнародний термін "особи з обмеженим рівнем функціонування", який є більш комплексним ніж поняття "інвалідність", та, окрім медичної сфери охоплює також соціальну, освітню та зайнятості. Це дозволить ширше оцінювати потреби людей та забезпечувати їх необхідними послугами, впевнені у МОЗ.

Читайте: Реформа МСЕК в Україні: що хочуть змінити в процедурі встановлення інвалідності

Розроблений проєкт Закону передбачає повноцінне впровадження в Україні Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя (МКФ), що є стандартизованою "мовою" опису станів здоров’я, якою послуговуються у багатьох країнах світу. Вона визначає не лише компоненти здоров’я, а і пов’язані зі здоров’ям складові добробуту, такі як, до прикладу, освіта та праця. Власне, МКФ уже затверджено як національний класифікатор в Україні.

Пропонується створити електронну систему, яка міститиме інформацію про потреби людей та в автоматичному режимі пропонуватиме послуги відповідно до виявлених потреб. Це дасть можливість скоротити час для отримання послуги та мінімізувати перелік документів, які потрібно збирати людині. Також в електронній системі формуватиметься індивідуальний план допомоги людині, який складатиметься відповідними фахівцями з соціальної, медичної, освітньої сфер, сфери зайнятості, що дасть змогу планувати державні ресурси для підтримки людини та повернення її до соціально-економічного життя.

Наразі медико-соціальні експертні комісії не дають змоги комплексно оцінити потреби людини і більше фокусуються на проблемах, пов’язаних зі станом здоров’я, та відповідно не можуть запропонувати дієві методи відновлення функціонування.

Окрім того, трьох категорій інвалідності на сьогодні недостатньо для визначення втрати функціональності людини. Не кажучи про "маршрут", за яким вона може соціалізуватися і зберегти роботу, подорожувати і вести звичний до того спосіб життя, наголошують у профільному міністерстві.

Нагадаємо, що поранений на фронті боєць ЗСУ вимагає звільнення начальника Харківської обласної МСЕК Лариси Бунічевої, яка під час оформлення інвалідності свідомо привласнила його травмі нижчу групу.

  • Вас може зацікавити:

Нема цензурних слів: боєць з інвалідністю показав фото і розповів про "людяність" чиновниці з МСЕК

Цинізм голови МСЕК в Харкові: з'явились нові подробиці скандалу

Зміни торкнуться не всіх людей з інвалідністю: якою буде нова система роботи МСЕК