RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Мобілізація чоловіків з поганим зором: в яких випадках визнають обмежену придатність

Юристи пояснили, які мають бути показники щодо поганого зору для обмеженої придатності для військової служби в армії.

Про це йдеться на порталі b2bconsult.

Читайте також: Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних

За роз'ясненням діагнозу у питанні придатності до служби звернувся один із військовозобовязаних громадян. У його діагнозі вказано наступне:
анізрметропія, гіперметропія високого ступеню, складний гіперметропічний астигматизм, амбліопія високого ступеня лівого ока, хронічна судинна оптична нейропатія, а також вторинна гіпертензія обох очей.
Гострота зору:

  • OD = 1,0 з корек.
  • OS = 0,01 не корег.

Фахівець зауважив, що за деякими вказаними захворюваннями Військово-лікарська комісія (ВЛК) має винести постанову про визнання обмежено придатним до служби.

За його словами, вторинна гіпертензія є гіпертензією, яка виникає через інше захворювання, яке можна ідентифікувати. Її відносять до статті 39 "Розкладу хвороб", проте головний чинник - артеріальний тиск.

Щодо показників астигматизму, то це стаття 30-б, або стаття 30-в. Стаття 30-б означатиме обмежену придатність, стаття 30-в - людина придатна до служби.

Оскільки гострота зору громадянина з корекцією одного ока менше ніж 0,1, а другого - з корекцією 1,0, то ВЛК має застосувати статтю 31-б. Тобто це означає "Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально".

"У відповідності до статті 31 "Розкладу хвороб" Наказу № 402, пункт "а" застосовується якщо гострота зору (з корекцією) одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче; пункт "б" застосовується якщо гострота зору (з корекцією) одного ока нижче 0,1 або його сліпота, відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,4 і вище або гострота зору одного ока 0,3 при гостроті зору другого ока від 0,3 до 0,1", - повідомив фахівець.

Захворювання анізометропія не вважається підставою для встановлення ступеня придатності до військової служби. Є обмеження щодо деяких спеціальностей, за яких анізометропію визначено як протипоказання.

"Хронічна судинна оптична нейропатія: нейропатія це ураження нервової системи, в основному супроводжує цукровий діабет, тому відноситься до статті 13 "Розкладу хвороб". До пункту "а" статті 13 належать хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, до пункту "б" належать дистальна нейропатія з больовим синдромом. Як бачимо, оптична судинна нейропатія не вказана в Поясненні до застосування статті 13, тому ВЛК навряд чи запише її в постанові щодо ступеня придатності до служби", - пояснив юрист.

Амбліопію відносять до ст. 31 "Розкладу хвороб" і застосовується разом з оцінкою гостроти зору. Отже, у даному випадку щодо конкретного громадянина означатиме обмежену придатність.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, на які приховані хитрощі готові йти ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

Морили голодом і катували, щоб пройшов ВЛК: ДБР затримало працівників ТЦК зі Львівщини, фото та відео

Хто причетний до смерті мобілізованого Бориса Глушака: з'явилися фото та прізвища співробітників ТЦК та ВЛК

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.