RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Кауфмана таємним рішенням суду випустили з СІЗО - Ольга Гутовська

Вищий антикорупційний суд так і не надав коментар щодо ухвали про зміну запобіжного заходу бізнесмену Борису Кауфману.

Про це повідомила директор та мажоритарний власник акцій англійської компанії WWRT Ольга Гутовська, передає Цензор.НЕТ.

"Дійсно, досі немає реакції ВАКС чи пана Шкодіна (судді, який випустив Кауфмана з-під варти) на те, що відбулося 1 листопада. Досить дивним чином не було засідання. Пан Шкодін, на скільки я розумію, чи не провів засідання, чи громадськість не була допущена до зали суду. І, на жаль, на скільки мені відомо, досі немає коментаря ні пана Шкодіна, ні ВАКС. Я сподіваюсь, що це питання буде якимось чином вирішено і громадськість отримає відповіді на ці, на мою думку, цілком слушні запитання", - зазначила вона.

За її словами, було б доцільно дати коментар судді чи ВАКС, щоб громадськість розуміла чому це засідання не було проведено, чи чому його було проведено без допущення громадськості. Гутовська не дає оцінку діям конкретного судді, адже не має даних про обставини, чому так відбулося. Її також запитали, чи відсутність сторони захисту на запланованому проголошенні ухвали про зміну запобіжного заходу Кауфману, означає, що їх поінформували.

"Той факт, що ні пан Кауфман, ні його захист та, скажімо, група підтримки, не прибули до суду, наштовхує на певні роздуми", - підсумувала Гутовська.

Раніше НАБУ та САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 млн грн і доходом від його діяльності. Згідно із висновками НАБУ та САП, збитки, спричинені злочином, становлять понад 2,5 млрд грн протягом 2012-2022. Підозри у справі отримали 5 осіб, зокрема ексмер Одеси Костусєв та місцеві бізнесмени Кауфман і Борухович. Слідство встановило, що у 2011 підозрювані реалізували злочинну схему, в результаті якої аеропорт перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та так званих приватних інвесторів.

26 жовтня 2023 ВАКС випустив Кауфмана з-під варти. Проголошення повного тексту ухвали, де можна було б дізнатися про мотиви прийнятого рішення, мало відбутися 31 жовтня о 16:45. Однак ані журналістів, ні представників громадськості на засідання нібито не пустили. Ольга Гутовська повідомила, що на засідання також не допустили представника сторони обвинувачення. У ВАКС повідомили, що текст ухвали можна отримати в канцелярії.

1 листопада 2023 ГО Інститут свободи слова надіслав до ВАКС запит із проханням надати інформацію про причини недопуску громадськості, ЗМІ до судового засідання. Станом на 6 жовтня суд так і не надав відповіді.