RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Український Shahed": що відомо про виробництво далекобійних дронів

В Україні на одному з державних оборонних заводів вже налагоджено серійне виробництво далекобійних літако-снарядів, аналогів іранських Shahed-136.

Про це пише "Діфенс Експрес".

Читайте: "Приманка" радянських ППО: фото і цікава історія "предка" іранського Shahed-136

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час щорічних зборів Європейської Бізнес Асоціації певною мірою розкрив деталі виробництва "українським шахедів". При цьому посадовець підкреслив, що не буде називати назву виробу.

Ця інформація також перекликається зі словами очільника "Укроборонпрому" Германа Сметаніна, який повідомив, що в Україні є аналог Shahed-а, але на питання чи він створений саме на державному підприємстві зі складу об'єднання, обмежився лише тим, що "в Україні багато державних та приватних виробників". А одночасно з цим навів вже зроблені кроки з ліцензійного виробництва існуючих моделей FPV-дронів від приватних компаній на державних потужностях

Через те, що навіть назва "українського Shahed-а" залишається таємницею основним питанням залишається про який виріб йде мова. Бо відомий "дрон на 1000-км" від "Укроборонпрому" навряд можливо назвати аналогом дешевого літако-снаряда через іншу концепцію створення, в основі якої лежить не дешева одноразова, а багатофункціональна платформа.

Водночас неназвані приватні розробники продемонстрували ряд дронів, які дійсно підпадають під концепцію дешевого літако-снаряда. Наприклад, "Бобер", який вочевидь тестувався під час ударів по Москва-Сіті.

Читайте: Москва, привіт! Українські волонтери показали нові дрони-камікадзе "Бобер", відео

Зрештою, така утаємниченість значно краща за будь-які анонси для ворога. А вектор надання державних оборонних потужностей приватним компаніям - більш ніж стратегічно вірний крок. Бо головною проблемою більшості приватних компаній є мале виробничі ресурси, а головною перевагою мобільність прийняття рішень та їх реалізація, в той час, коли у державних ситуація здебільшого дзеркальна.

Нагадаємо, що підрозділ ударних дронів РУБАК 126-тої окремої бригади Сил ТРО в Одесі шукає майстра БПЛА із зарплатою до 120 тисяч гривень.

  • Вас зацікавить:

Росіяни купують на Aliexpress двигуни для БПЛА: що відомо

Дальність удару - 750 км: в Україні розробили потужний бойовий дрон

Не минуло й року: Кабмін виділив гроші на виробництво українських БПЛА