RU  UA  EN

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

21 листопада

Всі новини

Як називати українською шматок хліба: правильні варіанти

Експерти розповіли про величезну кількість аналогів слова "шматок", коли потрібно говорити про частини нарізаного чи поламаного хліба.

Про це повідомила філолог Ксенія Тараненко.

Читайте також: Як сказати українською "оставить в покое": поради мовознавця Авраменка

За її словами, розрізаний великий товстий шматок хліба українці у різних регіонах називають: "окраєць, байда, ковердяка, бацаман, кубета".

Водночас, про розрізаний уздовж усього буханця шматок хліба говорять: "скиба, скибка, скибела, обертень, обертуха, ліска, кронка, грінка".

Перший відрізаний малий шматок хліба називається: "окраєць, країк, закрайчик, окраюха, челюстка".

Останній малий шматок, що залишається від хлібини, називають: "відліпка".

Відірваний шматок довільного розміру називають: "кус, кусник, шмат, шматок, кавалок, кавалець".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Раніше ми писали, як правильно сказати українською "заживляючий" і "обезболюючий".

  • Вас також може зацікавити:

"Відкривати", "відчиняти" чи "розплющувати": як краще сказати українською

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"