Експерти розповіли про величезну кількість аналогів слова "шматок", коли потрібно говорити про частини нарізаного чи поламаного хліба.
Про це повідомила філолог Ксенія Тараненко.
Читайте також: Як сказати українською "оставить в покое": поради мовознавця Авраменка
За її словами, розрізаний великий товстий шматок хліба українці у різних регіонах називають: "окраєць, байда, ковердяка, бацаман, кубета".
Водночас, про розрізаний уздовж усього буханця шматок хліба говорять: "скиба, скибка, скибела, обертень, обертуха, ліска, кронка, грінка".
Перший відрізаний малий шматок хліба називається: "окраєць, країк, закрайчик, окраюха, челюстка".
Останній малий шматок, що залишається від хлібини, називають: "відліпка".
Відірваний шматок довільного розміру називають: "кус, кусник, шмат, шматок, кавалок, кавалець".
"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!
Раніше ми писали, як правильно сказати українською "заживляючий" і "обезболюючий".
- Вас також може зацікавити:
"Відкривати", "відчиняти" чи "розплющувати": як краще сказати українською
"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова
Цієї помилки припускаються майже всі: як правильно відповідати на запитання "Котра година?"