RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Картки заблокують, а бензин продаватимуть по військовим квитках": окупанти запустили нові фейки

Російські пропагандисти запустили нову хвилю фейків щодо мобілізації в Україні. Зокрема, це стосується блокування банківських карт, тим, хто не з'явився у ТЦК, а також пального на АЗС за військовим квитком.

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у Telegram.

Читайте також: Ворог запустив фейк про захоплення Мар'їнки: карта і реакція ЗСУ

Так, російський пропагандист Дмитро Василець розповсюдив інформацію, що нібито в Україні блокують банківські картки військовозобовʼязаних, які не прийшли до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також що держоргани, банки та транспортні компанії не будуть обслуговувати громадян без військового обліку.

"Насправді банківські рахунки можуть заблокувати лише у разі несплати штрафу за неявку до ТЦК, а не за сам факт неявки. Якби в Україні дійсно масово блокували картки, про це було б багато дописів від реальних людей у соцмережах. Позаяк цього немає, пропагандисти самі вигадали "зраду" та паніку", - йдеться у повідомленні.

Фото: t.me/spravdi

Крім того, у TikTok масово почали з'являтися відео, на яких українців попереджають, що буцімто на АЗС деяких областей продаватимуть пальне на АЗС лише за військовим квитком та прикріплять до заправних комплексів по одному працівнику з ТЦК. Це рішення нібито ухвалили на ставці Головнокомандувача ще 24 листопада.

У свою чергу, Центр стратегічних комунікацій спростував цю інформацію та зазначив, що у даних заявах немає посилань на відповідний документ. На верифікованих сторінках регіональних ОДА/ОВА, офіційній сторінці Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у Facebook, у зверненні українського президента Володимира Зеленського таких заяв теж не було.

"Ворог не припиняє грати на темі мобілізації в Україні, збурювати українців, тримати їх в інформаційному стресі та вкидати розкол між чинною владою і військом. Закликаємо ігнорувати цей та подібний контент і довіряти лише офіційним джерелам інформації", - йдеться у повідомленні.

Фото: t.me/spravdi

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше адвокат розповідав, чим небезпечний новий законопроєкт щодо посилення мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли 10 міфів

Сім найпоширеніших міфів про мобілізацію: що варто знати українцям

Мобілізація, виплати і інше: що в Україні змінилось з 1 грудня