RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як правильно вітати з Новим роком: відомий філолог вказав на помилки

Під час письмового привітання з прийдешнім зимовим святом можна вживати слово "новий" як з великої літери, так і з маленької, але треба розрізняти контекст.

Про це попередив український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко.

Читайте: Як правильно привітати українською з Новим роком

За його словами, у назві свята з великої букви пишемо лише перше слово: "Новий" – з великої, а ось "рік" вже з малої літери.

Якщо ж у вітальній листівці ми бажаємо адресату чогось у новому році, тобто у наступні 365 днів, то у такому випадку "новий" треба писати з маленької літери, оскільки йдеться вже не про свято, як таке.

"От, наприклад: "Вітаю вас із Новим роком! Бажаю міцного здоров’я, достатку, любові. Хай у новому році забудуться всі ваші мрії", – зауважив вчитель.

До того ж, якщо привітання відбувається за декілька днів чи годин до самого свята, то краще уникати слова "наступаючий". Треба казати "з прийдешнім Новим роком", додав Олександр Авраменко.

Нагадаємо, раніше ми писали, як правильно називати вечір перед Різдвом.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Вас може зацікавити:

"Крайній" чи "останній" у черзі? Авраменко пояснив, як правильно казати українською

Як називати українською шматок хліба: правильні варіанти

"Курити" чи "палити"? Як бажано казати українською