RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Свято Маланки: історія свята, головні традиції та заборони

Одним із найулюбленіших традиційних зимових свят в українців є Щедрий вечір або Маланка, який за новим стилем відзначають 31 грудня, а за старим стилем свято настає 13 січня.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та заборони цього свята.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Щедрий вечір або Маланка - це релігійно-народне свято, що вшановує святу Меланію Римлянку, а 14 січня згадують преподобного Василя Кесарійського. Слов’яни називали ці свята "Василь та Меланка". За народними уявленнями Меланка-Вода є нареченою Василя-Місяця. Разом вони ходять по будинкам та повідомляють людям про настання нового року.

У Щедрий вечір заведено збиратися всією сім’єю за столом. На свято готують м’ясні страви: домашню ковбасу, рульку, холодець. Головною стравою на столі є "щедра" кутя.

Традиції свята

Дуже популярний Щедрий вечір у молоді. В рамках костюмованого дійства дівчат одягали у Василя, а хлопців у Маланку. Також за собою "водили" опудало кози. У такому вигляді ходили будинками, щедрували і бажали господарям доброго здоров’я. Увечері хлопчики та дівчатка співають щедрівки, а наступного ранку 14 січня ходять із засівальними піснями. На відміну від щедрувань, засівати можуть лише юнаки та чоловіки

Що заборонено робити у свято

Вважається, у цей день до святкового столу не можна готувати страви з риби чи птиці - у такий спосіб можна відлякати удачу.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями