RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Це мав бути один з найбільших обмінів полоненими: нові подробиці щодо збитого Іл-76

24 січня мав відбутися один із найбільших за час повномасштабного вторгнення обмін полоненими між Україною та Росією, однак країна-агресорка зірвала його після падіння військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Про це розповів представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов під час телемарафону.

Читайте також: Докази намалюють у фотошопі: в Україні спрогнозували "розслідування" по Іл-76 в Росії

Він зазначив, що зараз вивчаються списки українських військовополонених, які нібито перебували на борту літака, що озвучили росіяни. Також Україна підтримує комунікацію з родичами полонених.

Водночас, точне число українських воїнів, які могли повернутися додому - невідоме.

"Ми не будемо надавати точної цифри щодо кількості військовополонених. І до обміну, поки він не відбудеться, такі речі не практикуються. Але це мав би бути один із найбільших обмінів за історію повномасштабної війни. І взагалі, можна сказати, що він мав бути ювілейний, 50-й, але, на жаль, не відбувся", – повідомив посадовець.

Також він вважає, що потрапляння списків у відкритий інформпростір є частиною російської інформаційної кампанії.

"Вони з'являються для того, щоб протестувати та викликати реакцію. Коментувати їх ми не будемо", – переконаний Юсов.

Також РФ не надала Раді безпеки ООН доказів того, що на борту Іл-76 були саме військовополонені українці, та виступає проти міжнародного розслідування.

Він зауважив, що на засіданні Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй заступниця генсека Розмарі Дікарло повідомила, що ООН не може встановити, чи були на борту українці. Те саме стосується обставин падіння літака.

"Держава-агресор не надала очевидних доказів, які б підтверджували їхню версію подій. Натомість ми можемо повторити й констатувати, що йдеться про військовий літак, який був задіяний у перевезенні російської зброї і ворожого особового складу неодноразово. І Росія не повідомляла Україні, що цим літаком будуть транспортуватися українські військовополонені", - сказав представник розвідки.

Щодо причин падіння літака вимога створення відкритої міжнародної комісії є логічною та обґрунтованою. Для цього треба вивчити інформацію з "чорних скриньок" та ретельно обстежити місце аварії, додав Андрій Юсов.

Нагадаємо, раніше Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець закликав не робити передчасних висновків про падіння Іл-76 у РФ, на якому, за інформацією російського Міноборони, нібито перебували українські військовополонені.

  • Вас також може зацікавити:

"Росіяни граються із життями українських полонених": заява Зеленського щодо Іл-76

Мав відбутися обмін полоненими: ГУР зробило заяву щодо збитого Іл-76

У ГУР підтвердили підготовку обміну полоненими з РФ: офіційна заява