RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Скандал з прослуховуванням журналістів Bihus.Info: в СБУ і генпрокуратурі зробили заяви

Служба безпеки та Офіс генпрокурора зробили офіційні заяви у зв'язку з інформацією про стеження за журналістами Bihus.Info.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на пресслужби відповідних відомств.

Читайте також: Стеження тривало і після скандального викриття: нова заява журналістів Bihus.Info

Зокрема, в Офісі генерального прокурора повідомили, що доручили слідчим Головного слідчого управління Держбюро розслідувань здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні. Його відкрили за заявою представника журналістської редакції Bihus.infо щодо незаконного встановлення та використання спецзасобів негласного отримання даних у приміщенні заміського комплексу у Київській області за частиною 1 ст. 359 Кримінального кодексу.

Оскільки до вчинення правопорушення можуть бути причетні співробітники правоохоронного органу, розслідування підлягає виключній підслідності ДБР.

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, свобода слова є невід'ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави.

"Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції. Органи прокуратури мають зобов'язання гарантувати захист журналістів від будь-яких форм тиску та переслідувань, а журналісти отримувати інформацію про цю роботу. Саме з цією метою в Офісі Генерального прокурора діє "платформа захисту прав журналістів", – повідомив він.

Своєю чергою голова СБУ, генерал-лейтенант Василь Малюк наголосив, говорячи про звинувачення у прослуховуванні Bihus, що такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Зокрема, він направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент ще 31 січня цього року підписав відповідний указ.

"На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів", - повідомив він.

Він наголосив, що не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати позитивні результати, що є в СБУ.

"Я пишаюся бойовими побратимами СБУ – тими, хто виконує реальні бойові задачі, реально ловить колаборантів та зрадників, реально знищує окупантів та протидіє злочинності", - додав Малюк.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України викликала голову СБУ до парламенту щодо стеження за журналістами Bihus.Info.

  • Вас також може зацікавити:

"За нами стежили три десятки людей": відомий журналіст розповів, як "полювали" на його колег

Передавав ворогу дані про ЗСУ: під Києвом затримали агента ФСБ, фото

Навмисно провокував військових: у Києві затримали інтернет-провокатора